Lauc: Na novim žarištima događa se nešto što još nije zabilježeno u Hrvatskoj

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Član Vladina znanstvenog savjeta hrvatski znanstvenik Gordan Lauc komentirao je aktualno stanje s epidemijom u Hrvatskoj za Dnevnik Nove TV.

Gordan Lauc, član Vladina znanstvenog savjeta, otkrio je da se u novim žarištima u Hrvatskoj, točnije u Popovači i Legradu, pronalazi i nešto što u epidemiji koronavirusa dosad nije zabilježeno u našoj zemlji.

“Imamo nešto što dosad nismo imali, a to je superširitelj, dakle osoba koja je zarazila velik broj ljudi”, otkrio je Lauc za Dnevnik Nove TV. Dodaje da dolaskom zime treba što više izbjegavati okupljanja u zatvorenom prostoru.

Kada je riječ o nošenju zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, Lauc kaže da Hrvatska trenutačno nije u periodu brzog rasta, pa nema potrebe za maskama u zatvorenom.

Nameće se i pitanje bi li u samoizolaciju trebali i oni koji nose zaštitne maske, a bili su u kontaktu sa zaraženom osobom.

“Kontakt kada osoba ima masku, ne računa se kao bliski kontakt, pa vjerojatno u tom slučaju ne biste išli samoizolaciju”, objašnjava Gordan Lauc.

Na pitanje o kažnjavanju onih koji prešućuju ili lažu o kontaktima, Lauc smatra da represija nije rješenje.

Komentari