Lauc: Ja ću i dalje savjetovat premijera, a hoće li slušati ili neće, to on mora odlučiti

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Molekularni biolog Gordan Lauc gostovao je na N1 gdje je kazao da ne zna je li još uvijek član Znanstvenog savjeta Vlade.

“Lako moguće da su mi dani odbrojani. Premijer je rekao na televiziji da ne vidi kako ćemo dalje surađivati. Ja mogu samo reći da ne znam jer meni nitko ništa nije rekao”, kazao je Lauc.

“Savjet je skup pojedinaca koji na potpuno dobrovoljnoj osnovi daju savjete premijeru i Vladu. Mi smo realno funkcionirali kao Savjet samo na pojedinačnim sjednicama koje bi bile jedanput u dva mjeseca. Ja sam i prije javno izražavao svoje savjete, izražavat ću ih i kasnije jer mislim da je to moja obaveza. Mi se kao planet nalazimo pred velikim izazovima koji spadaju u moju usku domenu stručnosti gdje ja mogu kompetentno analizirati stanje, davati svoje mišljenje i savjete oni kojima ih žele slušati. Ja ću i dalje savjetovati našeg premijera, a hoće li on to slušati ili neće, to on mora odlučiti”, rekao je Lauc.

“Moramo shvatiti da se čitav planet nalazi u teškoj situaciji. Mi smo mala zemlja koja teško može tvrditi da je najpametnija na svijetu. I sada kada Italija i Austrija, Njemačka uvode totalno sulude mjere, to što se tamo događa nema veze sa zdravom pameti, moramo priznati našoj Vladi da nije poklekla tim pritiscima kao drugi. Ja sam profesor na fakultetu i ja na sve ljude koje poučavam gledam kao svoju djecu i ja našu politiku pristupa pandemiji u velikoj mjeri osjećam svojim djetetom jer sam pridonio tome da se Hrvatska ponašala kako se ponašala. I kada dijete napravi poneki korak, a naša Vlada je napravila mali broj krivih koraka, zadnji je ovaj s Covid-potvrdama, nećete se ljutiti na njega. Reći ćete ovo nije u redu, pogriješili ste, dijete će se ljutiti na vas, ali mislim da je to dužnost nas koji podučavamo”, rekao je Lauc.


O usporedbi Vlade s Titom
“To je zločesta usporedba. Usporedio sam ponašanje svih Vlada na svijetu s režimima koji su ljudima objašnjavali da oni opstaju zato što se vlade brinu za njih. Ja mislim da se naša Vlada manje ponaša kao Tito od Njemačke, Austrije… To nije istina da sam prozvao da se ponaša kao Tito, to su izvrnute teze iz mog teksta”, komentirao je Lauc.

Jedna od teza koje je Lauc iznosio je da cjepivo ne štiti od zaraze.

“Postoje velike studije koje su pokazale da već tri-četiri mjeseca nakon cijepljenja, cijepljeni ima gotovo istu vjerojatnost da će zaraziti drugoga kao i necijepljeni. Gibraltar sa 100 posto cijepljenih ima ogroman porast zaraženih. Mi još iz Izraela znamo da nakon šest mjeseci, osoba cijepljena s dvije doze se može zaraziti, vrlo vjerojatno, znači da nije 50 posto. Oni koji kažu da je to 20 puta, to je potpuna neistina. I kad to znamo, ne možemo cijepljenog smatrati sigurnim. I zato nam se događa to što se događa, kad gledamo bolnice vidimo u pojedinim bolnicima vrlo nagli skok broja zaraženih. Recimo, psihijatrijska bolnica. Pa nije ona primala Covid pacijente. Cijepljeni zdravstveni djelatnici su proširili virus”, rekao je Lauc.

Ono što sad moramo napraviti je ne fokusirati cijepljenje na mlade i zdrave, što neće promijeniti sliku, nego moramo davati treću dozu zdravstvenim djelatnicima i davati treću dozu starijima od 50 ili 60, smatra.

“Fantastično mi je kada netko kaže da je Lauc pridonio tome da imamo mali broj cijepljenih, najmanje ih je u kategoriji 80 plus, što bi značilo da ti vise na Facebooku i slušaju što ja govorim. To što ja govorim sigurno ne doprinosi tome da ima manji broj cijepljenih. Malom broju pridonose službene informacije, prvo se kaže AstraZenecom treba cijepiti starije od 50 pa onda se kaže da se ne smiju pa da Modernu ne smiju dobiti mlađi od 30… To je ono što kod ljudi budi strah, kada se mijenjaju službene informacije. Mi ionako nemamo neko povjerenje u naše vlasti”, komentirao je Lauc.

 

Komentari