Lalović: Kovač nema šanse protiv Plenkovića; Dok je na vlasti, to je partija na vlasti

N1

Politolog Dragutin Lalović za N1 je prokomentirao aktualnu političku scenu u Hrvatskoj. Za početak se osvrnuo na unutarstranačke izbore u HDZ-u. HDZ-ovci se posljednih dana prepucavaju tko je bio za, a tko protiv koalicije s HNS-om. Lalović smatra da tabor Mire Kovača nema nikakve šanse u sukobu s Plenkovićem.

“Mislim da se tu debelo pretjeruje u smislu dramatizacije tih međusobnih nadgornjavanja, kako to Crnogorci kažu. Po mojoj procjeni nemaju nikakve šanse u sukobu s Plenkovićem. Dok je na vlasti, to je partija na vlasti. Zgodno je kad on kaže ‘šutili ste to sada’, ne znajući da sam sebe optužuje”, rekao je.

HNS je uvijek bila ‘antihadezeovska’ stranka

Smiješna su mu, kaže, ta prepucavanja tko je lijevo, a tko desno. “To što je napravio Plenković s HNS-om, ja nisam tako nešto očekivao. Ako je ijedna stranka bila ‘antihadezeovska’ svih ovih godina onda je to bio HNS. Da bi se HNS ovako sramotno raspao i ušao u koaliciju, bilo mi je nezamislivo.

Plenković je povukao neke poteze, počevši s Agrokorom, koji su uveli neku vrstu izvanrednog stanja u Hrvatskoj jer ovo nije normalna sitaucija. Plenković je potpuno na ivici, čini se smiren, razborit, a ponekad vuče poteze koji su potpuno avanturistički”, prokomentirao je.

Smatra da je država ugrožena od vladajuće stranke.

“Hrvatska nije ugrožena izvana, Hrvatska ako je od nekoga ugrožena, ugrožena je od HDZ-a. Zašto? Zato što je HDZ privatizirao hrvatsku državu. I ono što mi svi sa simpatijama pratimo je da Plenković upristoji HDZ”, istaknuo je.

“Ima još manje argumenata od Ivice Račana. On je bio neuspješan. Imao je zadatak poslije devedesetih da demokratizira i liberalizira Hrvatsku i da je otvori prema vani. Osnovna stvar je bila da se sudstvo vrati u instrument prava. Da se usudio, mogao je vratiti.

Nije se usudio pokrenuti čitav niz stvari. Nije bio dovoljno odlučan. Netko tko se ne razumije u ekonomiju ne može biti uspješan premijer. Treba iz stranke izabrati nekoga tko ima menadžerske, organizacijske i ostale sposobnosti”, rekao je.

Lalović ne vjeruje da će Miroslav Škoro osnovati stranku jer – tome nije dorastao.

“Morao bi napraviti stranku. Može najavljivati što god hoće, da će ići na Mjesec, ali to je ogroman posao. On tom poslu nije dorastao. Pretvoriti se u stranku, to je ogroman posao koji mogu voditi samo doista profesionalni ljudi koji imaju ogromno iskustvo…”, zaključio je Dragutin Lalović za N1.

Komentari