LAGANO POPUŠTANJE Stožer predstavio nove mjere, velika novost za ugostitelje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite otkrio je mjere koje nas očekuju od jeseni. 

‘Razgovarali smo s s predstavnicima Nacionalne udruge ugostitelja već proteklih dana, a ne samo danas, napravili smo analizu turističke sezone, koja je kao što znate vrlo uspješna, na razini one iz 2019. godine. Upravo balans mjera uz sve aktivnosti koje spadaju pod ingerenciju Ministarstva turizma omogućio nam je da praktički cijeli kolovoz jadranska Hrvatska ostane u narančastoj zoni, kao i ostatak zemlje”, rekao je Davor Božinović.

Dodao je da se moramo naučiti kako živjeti s virusom. Slažem se da nam je potrebna povećana osobna odgovornost. Teško je zamisliti da nakon 18 mjeseci itko u Hrvatskoj ne zna kako se zaštititi virusom”.

Navodi da još nisu utvrdili detalje s ugostiteljima, ali radno vrijeme će najduže ostati do ponoći. “Uz preporuke HZJZ-a moći će raditi i neki zatvoreni dijelovi ugostiteljskih objekata. Planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji spadaju u tu kategoriju i to već od 1. rujna”.



Dodao je da će HZJZ pripremiti mjere za te objekte. “Cilj je da sve rizike koje donosi jesen i duži boravak u zatvorenom, svedemo na najmanju mjeru”.

Objasnio je da su zatvoreni dijelovi ugostiteljskih objekata prije ljeta bili zatvoreni kako bi se zaustavila mogućnost da nam turisti donesu virus i tako izazovu neke nove mjere.

“Nismo željeli da nam se ponovi prošla sezona koja nam je naglo završila 15. kolovoza. Unatoč činjenici da ne možemo biti zadovoljni postotkom ljudi koji su se procijepili, svejedno puno faktora moramo uzeti u obzir pri donošenju mjera i odluka”.

Covid potvrde

Božinović je rekao da još ne razmišljaju o široj uporabi covid potvrda. “Međutim, ono što je činjenica, što govorimo od 1. 6., mi njih imamo, i u svakom trenutku ukoliko procijenimo, možemo ih aktivirati, to nije nikakav naročiti problem, međutim sad još uvijek ne”.

Krunoslav Capak govorio je o početku školske godine.

“Zbog toga je dogovoreno između epidemiološke struke i Ministarstva obrazovanja da će se zadržati maske od petog razreda naviše gdje se ne može održavati propisani razmak. Najvažniji argument za to je da ukoliko se pojavi bolestan učenik, neće, ako se nose maske, svi oni koji su u njegovoj neposrednoj blizini trebati ići u samoizolaciju. Smatramo da na taj način na određeni način štitimo tu činjenicu da djeca idu u školu i da se maske trebaju nositi svugdje ondje gdje se ne može osigurati razmak”.

Dodao je da lokalni stožeri, ako procijene da je to moguće, mogu donijeti odluku da se maske ne moraju nositi.

Komentari