Kutlača: Situacija s Uljanikom bit će jasnija nakon Skupštine vjerovnika

Goran Sebelic / CROPIX

Voditelj ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača rekao je u četvrtak u Puli da će situacija u pulskom Uljaniku biti puno jasnija 22. siječnja, kad bi Skupština vjerovnika trebala donijeti odluku o planu stečajne upraviteljice Marije Ružić.

Taj plan predviđa likvidaciju krovne tvrtke Uljanik grupe te oživljavanje brodogradnje na pulskim navozima prijenosom koncesije, opreme i počete gradnje na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856.

“Bilo kakva revitalizacija proizvodnje za nas je pozitivna, no, ponavljam, sve će puno jasnije biti nakon Skupštine vjerovnika”, rekao je Kutlača.

On je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što, nakon više od deset godina, u poduzećima i ustanovama kojima su osnivači jedinice lokalne samouprave ima pomaka, to jest pozitivnih promjena u odnosima socijalnih partnera.



“Zaostatak materijalnih prava radnika u odnosu na okolinu u tom je razdoblju bio daleko veći od pomaka koje smo uspjeli ostvariti pa je samim time i socijalni položaj tih radnika puno lošiji nego što je bio prije jednog desetljeća”, rekao je Kutlača te dodao kako će se uskoro otvoriti novi ciklus pregovora kojim se taj zaostatak želi smanjivati.

Ističući kako od socijalnih partnera očekuje razumijevanje i korektan odnos na temelju uspostavljenih odnosa u dosadašnjim pregovorima, Kutlača je podsjetio kako su prošle godine potpisani novi kolektivni ugovori za komunalna poduzeća “Herculanea” i “Pragrande” te za “Pulapromet”, kojima je korigirana osnovica za izračun plaće, ali i druga materijalna prava.

“Nakon cjelogodišnjih pregovora, u prosincu je potpisan novi kolektivni ugovor za Javnu vatrogasnu postrojbu u Puli te za pulske dječje vrtiće. Sve je to donijelo pomak u materijalnim pravim radnika”, rekao je Rajko Kutlača.

Komentari