Kutinski gradonačelnik: Adrijana Cvrtila je nakon otkaza pokušala osnovati stranku i naći se u centru pažnje, ali joj to nije uspjelo

Photo: Edina Zuko/PIXSELL

Nakon što je u javnost dospjela afera o političkom zapošljavanju u kutinskoj gradskoj tvrtki, gradonačelnik Kutine Zlatko Babić održao je u srijedu konferenciju za novinare. U to zapošljavanje umiješani su lokalni HDZ i HSLS. 

O čemu je riječ? Direktorica kutinske Eko Moslavine Adrijana Cvrtila za 24sata razotkrila je zapošljavanje u tom poduzeću, priznavši da je morala zapošljavati članove HSLS-a i HDZ-a.

Nakon toga je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a raspustio stranački ogranak u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i gradski u Kutini.

Na početku konferencije za medije Babić je govorio o tvrtki Eko Moslavina.



“Kad sam 2017. postao gradonačelnik, među nizom problema bila je i teška situacija u Eko Moslavini. Najveći problem bila je nužnost prekidanja prihvata otpada iz drugih gradova, a to je imalo za posljedicu smanjenje prihoda i ugrozilo je poslovanje tvrtke. Kao dobri gospodarstvenici, morali smo povući taj potez. Sljedeći problem bio je višak radne snage. Dok je na vlasti bio SDP, u toj tvrtci zaposleno je 23 ljudi, većinom povezani s SDP-om…”, istaknuo je Babić.

O potezima Adrijane Cvrtile

Nakon toga je komentirao potez Adrijane Cvrtile.

Rekao je da je ona “bila članica HDZ-a do negdje 2013. godine kad je HDZ izgubio izbore”.

“Onda je otišla u HNS jer je gradonačelnik Rudić (SDP) dao nekakvo pravo HNS-u da predloži direktora Eko Moslavine i ona je to postala. Vrlo brzo Andrija Rudić shvatio je da ona tvrtku vodi na krivi način i smijenio ju je. Kad je bila smijenjena, ušla je u sukob s novim direktorom Slavkom Sokolom, koj ima veliko rukovodno iskustvo, i on joj je dao otkaz. Uslijedio je niz sudskih sporova između nje i Sokola…”, istaknuo je Babić.

Dodao je da je ona nakon otkaza pokušala osnovati stranku i naći se u centru pažnje, ali joj to nije uspjelo.

“Učlanila se tada u HSLS, munjevitom brzinom postala članica izvršnog odbora i predsjednika stranke na kutinskoj razini. Kad smo mi, koalicija HDZ-HSLS… naša lista, došli na vlast, Slavko Sokol koji je imao uvjete za mirovinu želio je izaći iz tvrtke i ukazala se nužnost za imenovanjem novog direktora. HSLS je tada predložio Cvrtilu koja je, to sam kasnije saznao, sestrična Davora Kljakića, predsjednika stranke. Taj prijedlog činio se dobar jer je ranije radila u Eko Moslavini. Iz moje suradnje s njom vidio sam osvetnički nagon prema djelatnicima koje je zaposlio Sokol…”, rekao je Babić.

Govorio je i o tome kako je Adrijana Cvrtila bila u sudskom postupku sa Slavkom Sokolom, te kako se veći broj djelatnika žalio na postupke prema njima ili po naređenju ili s njezine strane.

‘Djelatnici ne smiju dobiti otkaz na nehuman način’

“Najviše pritužbi je bilo na stalne prijetnje, nepravedne sistematizacije, opomene, slanja na čekanje bez razloga i otkaze”, rekao je kutinski gradonačelnik, objavio je N1.

“Krenut ću od slučaja djelatnika Darka Kouseka, koji je magistar ekonomije i u prošlom mandatu bio vijećnik SDP-a i nekoliko puta se žalio da mu direktorica umanjuje koeficijent plaće. Bio je 2,4, a zaposlen je početkom 2017. godine, u vrijeme dok je vlast obnašao SDP u Kutini i dio je brojke od 23 zaposlenika iz perioda 2013.-2017. Adrijana Cvrtila umanjivala koeficijent na razinu koja je ispod njegove stručne spreme i koja je na razini ne samo SSS, nego nekvalificiranih radnika. Ja, nažalost, nikada u životu nisam nikoga snimao, vjerojatno niti ne budem, nisam takva osoba, ali iz onih razgovora s Adrijanom gdje sam joj rekao da sam protiv takvog ponašanja, a ono je imalo samo jedan cilj, da se ljude prisili da daju otkaz. Ja sam smatrao da to nije dobro, jer to daje osvetnički karakter nas koalicije HDZ i HSLS prema prijašnjoj koaliciji”, istaknuo je Babić.

Svima sam govorio da moraju biti orijentirani prema naprijed, prema svojim službama u kojima su rukovoditelji, ali nikakvim osvetničkim radnjama, dodao je.

“Tvrdio sam da djelatnici ne smiju dobiti otkaz na neki nehuman način, već da treba sagledati situaciju. Ako treba, gradovi su spremni izvršiti proces dokapitalizacije”, zaključio je Babić, objavio je N1.

Komentari