Kurelić: Trump će do posljednjeg atoma snage tvrditi da nije izgubio izbore

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Američki predsjednik Donald Trump odbija priznati poraz na izborima i čestitati pobjedu Joeu Bidenu. Trump i dalje tvrdi da je pokraden, traži prebrojavanje glasova, ulaže tužbe.

Biden ga optužuje da svojim ponašanjem sprečava mirnu tranziciju i nužnu suradnju odlazeće i nove administracije u borbi protiv koronavirusa.

O postizbornoj Americi, ali i ostalim vanjskopolitičkim aktualnostima, poput Brexita, u Pressingu N1 televizije govorio je Zoran Kurelić, profesor na Fakultetu političkih znanosti.

Trumpov poraz

Kurelić kaže da su svi s kojima je pričao bili sigurni da, ako Donald Trump izgubi izbore, odbit će ih priznati. “I na prošlim izborima govorio je da sustav ne valja… Njegov tim bio je dobro pripremljen, puno prije izbora napali su dopisno glasanje”, rekao je.

Istaknuo je i da je dio Trumpovih birača govorio da korona ne postoji i odbijali su nositi maske, dok su, s druge strane, demokrati su bliži Anthonyju Fauciju, lockdownu i nošenju maski.

“Trump na određen način retvita dio konspirativnih teorija koje su na rubu besmislenosti. Nemamo te podatke, ali, koliki broj milijuna ljudi u Americi misli da je moguće ukrasti izbore“, pita se profesor Kurelić, i dodaje da je to zastrašujuće.

Na pitanje što ako Trump ne prizna poraz, kaže: “Svi smo očekivali da Trump neće priznati izbore. Po meni je začuđujuće da ozbiljni republikanci i ozbiljni desni mediji nisu već sada počeli pripremati desni glasački dio koji misli da je došlo do stravične pljačke… Trump sam tvita koje programe na Foxu da gledaju njegovi glasači, a koje ne. Njegova moć je velika. Fox News je jedan dio, ali drugi problem su ozbiljni političari u Kongresu i ozbiljni senatori… Možda čekaju da prođu izbori za Senat.”

Očekivanja od Bidena

Najvažnije stvari ćemo morati malo pričekati – politiku prema Rusima i prema Kini, rekao je. “Tu je Trump napravio dramatične iskorake. Drukčiji će biti i odnos prema Izraelu… Vratit će se na politiku koja je bila prije Trumpa. Ići će se prema Iranu sa željom da se obnove diplomatske veze i sporazum. Važna je i obnova Pariškog sporazuma.”

Kaže i da će odnos prema EU-u i NATO-u biti pozitivan.

“Trumpu osiguran politički prostor i značaj i nakon izbora”

Ističe da će Trump “do posljednjeg atoma snage tvrditi da nije izgubio izbore. Kada se bude suočio s činjanicom da je, i dalje će tvrditi nije izgubio izbore. Dok je živ neće priznati da ih je izgubio.”

Kaže kako Trump redefinira politički prostor u kojem funkcionira. U okviru stranke može ostati jedna od važnijih figura. “Osiguran mu je politički prostor i stravično velik značaj i poslije izbora”, rekao je.

Komentari