Kurelić: Da nije bilo korone, Trump bi bio nevjerojatan favorit

Glavni razlog golema zanimanja Amerikanaca za izbore je to što je Donald Trump bio ozbiljan predsjednik u smislu da je svoja obećanja realizirao, ocijenio je prof. dr. sc. Zoran Kurelić u Dnevniku HTV-a, dodajući da je Trump uzdrmao Ameriku iznutra.

‘Ovo je reakcija na jedan ozbiljan mandat jednog predsjednika koji je napravio nered za vrijeme svog mandata. Tako da Amerika sva trepti, možda bude više od 150 milijuna ljudi koji će glasati’, ocijenio je Kurelić, dodajući kako veliko zanimanje postoji i u jednom i u drugom taboru

‘Do sada izgleda da su demokrati više glasali u ranoj fazi, ali se očekuje da će Trumpovi glasači glasati danas, na sam dan izbora’, kazao je Kurelić za Dnevnik HRT-a.

Pennsylvania, Michigan i Wisconsin tri su države koje su inače uporišta demokrata.



‘Michigan je sigurno za Bidena, i Wisconsin vrlo vjerojatno. U Pennsylvaniji su ‘visjeli’ zadnja dva dana non-stop, prema tome ona sve sudi. Iako je razlika više od pet posto, izvan statističke greške, trebao bi Biden dobiti i Pennsylvaniju. Problem s Pennsylvanijom je što oni kasno počinju brojati glasove, i ako Pennsylvania bude odlučivala, može se dogoditi da sutra ne znamo tko je pobjednik’, kazao je.

Ankete su na strani Joea Bidena, ali i prije četiri godine bile su na strani Hillary Clinton.

“Razlika je u tome što je bila neopisiva blamaža za Hillary Clinton, komentirao je Kurelić i dodao da su anketari danas mnogo oprezniji. Napomenuo je i da se prošli put razlika smanjivala pred kraj izbora, dok je sada konstantna – Trump se minimalno počeo približavati Bidenu posljednjih dana. Prema tome, vjerojatno su ovaj put ankete korektnije nego prošli put”, zaključio je.

Izbori dolaze u vrijeme pandemije koja je najjače pogodila upravo SAD, prema posljednjim podacima do sada je zaraženo 9,5 milijuna Amerikanaca, a više je od 230 tisuća žrtava.

Pandemija je zaustavila i snažan gospodarski rast koji su Amerikanci imali u mandatu Donalda Trumpa.

“Ako dobije Biden, onda će to biti jedan od glavnih razloga zašto je dobio. Da nije bilo korone, Trump bi ušao sa superekonomijom u izbore, rekao je i zaključio: “Da nije bilo korone, Trump bi bio nevjerojatan favorit.”

Činjenica je, kaže, i da se Trumpova administracija nije “proslavila” upravljanjem ovom krizom.

Biden će pokušati stabilizirati zapad

Na pitanje što bi za svijet značio ostanak Donalda Trumpa u Bijeloj kući, kao i što bi za njega mogao značiti ulazak Joea Bidena u nju, odgovorio je:

“Nema uopće sumnje da će on nastaviti s ovom agendom, to je promjena karaktera međunarodnog kapitalizma, dakle s modela uspostave globalnog tržišta ide se na nacionalistički kapitalizam. Konfrontacija sa svima, uključujući s Europskom unijom. Potpuno razbijanje ideje Zapada i destabilizacija NATO-a. I promjena američkog političkog sustava koliko god ga on bude mogao izmijeniti iznutra. Dakle, on će nastaviti još žešće ako dobije. Ako dobije Biden, pokušat će stabilizirati, vratiti nazad pariški dogovor, ići će nazad u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, stabilizirat će NATO, odnose s Europom. Bit će to veliki izbor, ovaj put je ozbiljan izbor za Amerikance, ali tiče se i nas”, zaključio je.

Komentari