Kupovina preko interneta postaje sve češći način trgovine

Pixabay

Kupnja putem Interneta svakim danom postaje sve češći način kupovanja – u samo par klikova možemo kupiti proizvod ili uslugu, a ponuda je često puno veća i bogatija nego na policama trgovina. Kako sigurno kupovati putem Interneta komentirala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, Tanja Popović-Filipović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača (CEIP).

– Mislim da je online kupnja vrlo dobra stvar jer više nismo ograničeni na trgovca iz svoje neke zajednice i apsolutno trebamo to koristiti, ali svakako treba pripaziti na neke stvari. Prvo treba provjeriti sigurnost trgovca, a ako se radi o trgovcu na području EU tu bi svakako trebali biti neki podaci i opći uvjeti poslovanja koji nam kažu kako možemo ostvariti raskid ugovora, da vidimo gdje su kontakti trgovca i gdje se on fizički nalazi. Kada govorimo o nekim lažnim web shopovima tada to ništa nije vidljivo – to nam treba biti prvo upozorenje, kaže Popović-Filipović i dodaje kako je bitno koristiti kreditne kartice ili PayPal kao način plaćanja.

– Većina banaka u svojim općim uvjetima poslovanja kaže da ako se radi o prevari, odnosno ako nam nije isporučena roba, imamo pravo na povrat novca, naglašava.

Popović-Filipović kaže kako je bitno educirati se o kupnji putem Interneta, kao i čitati recenzije i iskustva drugih kupaca.



– Kada se radi o robi na području Europske unije tu savršeno funkcioniraju i europski potrošački centri. Ako želite vratiti određeni proizvod, a povrat vas ispadne skuplje nego što bi to bilo na području Hrvatske, treba inzistirati da trgovac snosi taj iznos poštarine ako se ne nalazi na području Hrvatske, ističe i dodaje kako nije potrebno posebno obrazlagati koji je razlog povrata robe.

Bitno je naglasiti da kupnja putem društvenih mreža nikako nije sigurna, osim u slučaju da se radi o provjerenoj stranici preko koje ste već ranije kupovali.

– Ono što se u praksi događa putem društvenih mreža je da vas vodi na neku internetsku stranicu koja nema te bitne podatke o kontaktu i općim uvjetima poslovanja. Treba promisliti i zaštititi svoje osobne podatke, da ih ne izlažemo bez nekog posebnog razloga na Internetu, kaže Popović-Filipović i dodaje kako uvijek postoji i mogućnost plaćanja pouzećem.

Komentari