Kuk: Serija potresa u Jadranskom podmorju još uvijek traje

Seizmolog Kresimir Kuk. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je za portal HRT-a kako smo jutros zabilježili dva potresa na širem području oko otočića Palagruže. Posljednjih dana zabilježeno je nekoliko desetaka potresa na tom području i serija tih potresa još uvijek traje.

Kuk: Područje Jadranskog podmorja seizmički je aktivno područje

Kuk je naglasio kako potresi nisu iznenađenje, te da je to područje seizmički aktivno. Kuk je istaknuo kako smo 1988. imali također seriju preko 280 potresa magnitude između 4 i 5 prema Richteru na području Jadranskog podmorja. Poručio je kako je područje Jadranskog podmorja seizmički aktivno područje i potresi nisu novost.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je kako je područje otoka Jabuke jedno od aktivnijih područja u Jadranskom moru. Dodao je da je cijelo područje Dalmacije seizmički aktivnije posljednjih tjedana odnosno mjeseci. Aktivno je i područje oko Vrlike, planine Svilaje, te je i na tom području zabilježeno već dvadesetak potresa unatrag mjesec dana magnitude 2 i 3 prema Richteru. Zabilježeno je nekoliko potresa i u okolici Stona, te oko Korčule i Metkovića.

˝Generalno je pojačana seizmička aktivnost na širem području. Na području cijele jugoistočne Europe odnosno Balkanskog poluotoka seizmička aktivnost je izraženija˝, poručio je za portal HRT-a.



Jutros je Dalmaciju pogodio novi potres, s epicentrom kod Visa na dubini od 38 kilometara, 92 kilometra južno od Splita i 39 kilometara južno od Visa.

Prema prvim informacijama objavljenima na EMSC-u, riječ je o potresu magnitude 3,2 prema Richteru, pišu Vijesti.hrt.hr

Komentari