Kujundžić: Ovo doživljavam kao atmosferu linča

Goran Mehkek / CROPIX

Ministar zdravstva, Milan Kujundžić, za podne je zakazao konferenciju za novinare povodom napada na novinarku Slobodne Dalmacije.

Kujundžić je na početku konferencije za novinare osudio incident koji se dogodio u njegovu rodnom selu i pohvalio policiju u Imotskom, koja je intervenirala.

“Za taj incident jedino mogu dodati da su mene zvali ti ljudi. Inače to nisu moji rođaci, nego radnici koji su radili kod moga susjeda. Nisu me zvali, jer je to bilo dok je trajala sjednica Vlade, tako da i da su zvali, ja se ne bih mogao javiti. Ne znam zašto se to pisalo”, rekao je Kujundžić.

“Bilo kakav oblik nasilja nad novinarima i novinarskom slobodom osuđujem, a vidjet ćemo što će policija reći. U Imotskoj krajini se svi znaju. Nažalost, ta moja kuća je već dvaput ili triput provaljivana, policija je istraživala. Ne želim ih opravdavati, ne govorim ni u čije ime”, dodao je.



“Na određeni način ovo doživljavam kao atmosferu linča, ali kad se uđe u politiku, čovjek treba biti spreman i za takve stvari. Pohvaljujem vas sve novinare koji ćete istražiti mene, pozivam i sva državna tijela da me istraže po svim osnovama. Potičem i vas i druge da istraže ne samo one koje su javne osobe, nego i brojne druge u vezi zarada, što su imali, što su dobili u vrijeme komunizma, što privatizacijom, što sada. Mislim da Hrvatskoj treba istina o svakome – tko što ima, koliko je zarađivao, koliko je platio poreza, prireza i drugih vrsta doprinosa. Odradite sve na meni do zadnjeg detalja, a onda i na svakome drugome”, rekao je Kujundžić.

‘Supruga će zatražiti pravnu zaštitu’

Govoreći o imovinskoj kartici ministar Kujundžić je ustvrdio da je lako moguće da je napravio tehničku grešku, no u sadržajnom smislu, kaže, ništa nije mijenjao.

“Kartica koja je prijavljena povjerenstvu, u sadržajnom smislu ništa se nije promijenilo – ni visina kredita, već deset godina sve su na istom mjestu. Karticu sam sam ispunjavao, a čovjek nekad nije dorastao. Ako se dogodila nekakva nenamjerna greška, to ću lako ispraviti, a u sadržajnom smislu nema promjena. Govoreći o kreditu supruge, to je komora prije godinu dvije takve kredite dogovorila za sve hrvatske liječnike, tu nema povlaštenih kamatnih stopa.

S obzirom na neke teške neistine koje su se pisale, zlonamjerno o mojoj ženi i njenoj firmi, zatražit ćemo pravnu zaštitu. Korišteni su pojmovi koji nisu istiniti, stečaj i likvidacija nisu ista stvar. I banka koja se spominje – moja supruga je uredno otplatila kredit koji je bila dužna prije zatvaranja firme (likvidacije). Ona će zato tražiti pravnu zaštitu”, rekao je ministar te nastavio s podacima vezanima uz nekretnine koje posjeduje:

“2010. pola kuće u Markuševcu smo moja supruga i ja kupili od njene građevne firme za 100.000 eura tako da smo podigli kredit u Privrednoj banci na 100.000 eura. Drugim kreditom smo zatvorili kredite firme. Što se tiče plaćanja poreza, porez ne određuje ugovor, nego Porezna uprava i oni su tad odredili porez koji je uredno plaćen. Kuća na Ravnicama koštala je 195.000 eura tako da smo digli sto tisuća eura kredita u banci, 40 tisuća nam je posudio stari prijatelj iz studentskih dana, a 55 tisuća je s moje i ženine štednje. Bilo tko moj tekući račun i tekući račun moje žene može provjeriti. U tih deset godina s našim plaćama, usput rečeno prije nego sam bio ministar imao sam dvostruko veću plaću, zaradili smo preko pet milijuna kuna i isto toliko skoro platiti državi.”

“Ostavka? Ne pada mi napamet”

Na pitanje razmišlja li o ostavci Kujundžić je rekao:

“Ostavka mi ne pada napamet. Radio sam cijeli život pošteno i časno. Ako se igdje pokaže da je ijedna riječ ili broj pogrešan, ostavka nije problem, imam se gdje vratiti raditi, ali propao bih kao čovjek u zemlju od srama. Radio sam težak posao i ostavka mi ne pada na pamet. Ako sam počinio tehničke pogreške, to ću ispraviti, ali sadržajno ih nije bilo.”

Potom se potegnulo pitanje prijatelja koji je ministru Kujundžiću posudio novce te, budući da se radi o vlasniku ljekarne i članu Nadzornog odbora veledrogerije Pharmanet.

“Iskreno, ne znam tko je u kojem nadzornom odboru. Miro Palac je moj prijatelj iz studentskih dana. Krug mojih prijatelja je uglavnom medicinski. Miro Palac otprije 20-30 godina ima dvije ljekarne, to je jedino što znam. Ne znam kako bih mu pogodovao kao ministar, to su privatne ljekarne. Po tome nitko ništa ne bi mogao raditi. Tu pravnog proturječja nema”, rekao je i dodao:

“Moralnu i politčku odgovornost nemam. Što se tiče poliklinike Tim, vratimo se u ’94. godinu kad neki rade privatizaciju i bogate se, moja supruga iznajmljuje prostor u privatnoj kući u Zaprešiću. Sami trošimo nekoliko tisuća maraka, otvara ordinaciju u Zaprešiću. ’95. dižemo kredit i kupujemo stan u Malešnici gdje ona radi ordinaciju, a ’96. opet kredit i otvaramo polikliniku o kojoj govorite. Zadnje tri godine poliklinika je zaključana, niti ja radim, niti tko radi. Radim jedino u bolnici Dubrava najteže operacije. Već sam jednom dobio karcinom zbog zračenja, a to sve radim za nula kuna.”

‘Moje rodno selo je napušteno, a razlog su partizani…’

Vrativši se na problem porezne kartice, osvrnuo se na kuću u Ivanbegovini gdje je napadnuta novinarka Slobodne Dalmacije.

“Kuća u Ivanbegovini stoji već 20 godina, oko sto kvadrata stambene površuine. Od zemlje tamo, po jedan euro možete kupiti koliko god hoćete… Nažalost, simbolika brojnih hrvatskih sela vidi se i tu, napušteno je, a razlog su partizani koji su ’44. i ’45. ubili 46 muškaraca i sad Beljak i Bernardić pozivaju – niste ih dovoljno ubili. U promjeru od 500 metara 28 liječnika je iz toga sela što u Hrvatskoj, što u Europi, što u SAD-u. Nemojte generalizirati hrvatska sela da ljudi ne vrijede”, rekao je.

Pozvao je još jednom novinare i nadležne organe da istraže i njega i suprugu detaljno, te da ovu aferu doživljava kao nešto pozitivno budući da se istina istjeruje na vidjelo. Također je pozvao novinare da nađu osobu koja želi kupiti njegovu kućžu u Markuševcu za 300.000 eura te da će ih za to nagraditi.

“Kuća u Markuševcu da vrijedi 300 tisuća eura? Molim vas, nađite mi nekog, ja ću nagraditi onoga tko nađe takvog sa 50 tisuća eura. Ne šalim se, nije mi do šale, ali kad se spominju brojevi, onda sam spreman i nagraditi. Ako netko dođe i plati tu kuću 300 tisuća, za takvu cijenu ću dati dobru nagradu”, rekao je ministar.

Zadnji mandat

“Ja sigurno ministar zdravstva neću biti”, rekao je Kujundžić, dodavši da će otrpjeti sljedećih nekoliko mjeseci na dužnosti, ali da neće prihvatiti novi ministarski angažman, ukoliko mu bude ponuđen.

Kujundžić je na konferenciji rekao da biti ministar zdravstva ni u jednoj zemlji nije lagan posao, ali da je u Hrvatskoj utoliko teži, jer država ima brojne probleme u zdravstvu, piše N1.

Podsjetimo, novinarka Slobodne Dalmacije, Andrea Topić, napadnuta je kod Imotskog dok je snimala tamošnju kuću ministra zdravstva, Milana Kujundžića.

Automobil je parkirala i s ceste pokušala snimiti kuću, piše novinarka Slobodne, kad joj je prišao muškarac, koji je, kako novinarka kaže, bliski rođak ministra Kujundžića, kojega poznaje od ranije.

VIDEO Novinarka napadnuta ispred nekretnine koju ministar Kujundžić skriva u Ivanbegovini: Okružili su me

Policija je uhitila četvoricu napadača.

Komentari