Kujundžić: Imamo manjak pokojeg liječnika. Situacija nije alarmantna

Zeljko Puhovski / CROPIX

U Hrvatskoj gotovo pola milijuna žena nema ginekologa, i tako je u svim županijama pa i u Zagrebu. Na to je podsjetila priča u Zadru gdje je 600 trudnica i 13.000 žena preko noći ostalo bez svog liječnika.

Kako riješiti ovaj problem morao bi znati Milan Kujundžić, ministar zdravstva, koji je bio gost RTL Direkta.

“Situacija je sljedeća… Ne samo u ginekologiji, imamo manjak pokojeg liječnika. Situacija nije alarmantna, trudnice nisu bez liječnika, postoji u Zadru odlična ginekologija u bolnici, a isto tako, zadnjih godinu dana, imajući u vidu manjak ginekologa, Vlada je poslala na specijalizaciju 50 ginekologa.”

LIJEČNICI PROZIVAJU HZZO U Zadru na jednog ginekologa dolazi 12 tisuća pacijentica



“Sad radimo plan specijalizacija na pet godina. Gdje god imamo takve probleme, reagiramo specijalizacijom i planiranjem pa Hrvatska nije u krizi. To ne znači da najbolji kadar treba pustiti da ode iz Hrvatske”, kazao je ministar pa se osvrnuo na činjenicu da u Zadru postoje samo četiri ginekologa i 9000 pacijenata:

“To je netočno, standard je 4500 do 9000, većina ih ima 6000. Samo nekoliko timova ima oko 8000. To ne znači da to treba popraviti. Teško je raditi s 9000 pacijenata, ali riječ je o kvalitetnim ljudima koji se najlakše nose s takvom situacijom.”

Pitanje je hoće li se odmah riješiti taj problem u Zadru jer bez obzira na sve, situacija ne djeluje obećavajuće.

U Hrvatskoj 440.000 žena nema svog ginekologa

“Trudnice mogu očekivati da će imati svoje ginekologe. U prosjeku dajemo duplo više specijalizacija no posljednjih godina”, ističe Kujundžić.

No, zabrinjavajuć je podatak da u Hrvatskoj 440.000 žena nema svog ginekologa. To sugerira potrebu za ispravljanjem situacije.

“Kad se taj broj radi, radi se o tome i da se djevojčice od 12 godina računa u podatke. Tako da je taj broj osjetno manji i neki ginekolozi zbog disperzije moraju putovati desetke kilometara”, govori Kujundžić i osvrće se na problem pacijentica koje ne brinu dovoljno o svom zdravlju:

“Nažalost, kod nas se misli da nije moguće da se nešto dogodi dok se ne dogodi i trudimo se učiniti sve kako bi se to promijenilo.”

Promjene zato nije bilo u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici, nakon što je Dijana Zadravec fizički i verbalno napala Miju Primorac.

Umjesto toga, smijenjen je šef Upravnog vijeća bolnice.

“Nikoga ne smjenjujem u bolnicama, a zamjena predsjednika Upravnog vijeća nešto je što se planiralo sedam ili osam tjedana. Osnovni strateški cilj ove države i ove Vlade je napraviti što prije novu nacionalnu dječju i sveučilišnu bolnicu u Zagrebu, a zatim u Rijeci, Splitu i Osijeku. Na tom tragu, da bismo to napravili što prije, temelj će joj biti Vinogradska bolnica, ili bolnica Sestara milosrdnica. Zato smo dali u to najbolje ljude. To je nevezano za incident”, navodi Milan Kujundžić.

Na kraju, morao je komentirati i optužbe da je Zadravec zaštitio jer je prijateljica Andreja Plenkovića.

“Ne bavim se time, činjenično stanje nema veze s tim. U sami događaj ne ulazim, samo sam rekao da onaj tko se optužuje dobije pravo braniti se, to je temeljno pravo u demokraciji. I da pritom svi u Vijeću budu prisutni, a ne na skijanju ili negdje drugdje”, zaključio je ministar.

Komentari