Kujundžić: HDZ je Bandićev ‘smokvin list’, nema legitimiteta za odlučivanje o GUP-u

N1

U četvrtak bi zagrebačka Gradska skupština trebala raspravljati o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP-u) koje je predložio gradonačelnik Milan Bandić. Dok iz oporbe najavljuju referendum, još nije jasno kako će postupiti HDZ, glavni Bandićev koalicijski partner. O GUP-u i o stanju unutar zagrebačkog HDZ-a govorio je bivši gradski zastupnik HDZ-a Ivan Kujundžić.

Podsjetimo, Kujundžić je u Skupštini podnio ostavku jer se nije slagao s politikom zagrebačkog HDZ-a.

Ivan Kujundžić i službeno dao ostavku na mjesto zastupnika u Gradskoj Skupštini



Kujundžić je istaknuo kako je cijelo vrijeme dok je bio zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini tražio da se HDZ-u vrati politički subjektivitet te da bude partner ‘u punini’, odnosno da sudjeluje u oblikovanju gradske politike.

“Na žalost, HDZ je bio osuđen biti ‘smokvin list’ u Gradskoj skupštini i glasali smo za ono što nam se serviralo i što je netko drugi osmislio i oblikovao. Pokušao sam apelirati u Gradskom odboru HDZ-a da se redefiniraju ti odnosi na razini grada i da budemo ravnopravni partneri i sudjelujemo u kreiranju politike, a ne da samo izglasavamo nečije ideje bez obzira koliko su one kvalitetne ili ne”, rekao nam je Kujundžić.

Istaknuo je kako HDZ nije sudjelovao niti u izradi GUP-a nego bi opet trebao poslužiti samo kao glasačka mašinerija.

Struka zaobiđena

“Još sam ljetos upozorio i tražio da glasanje o GUP-u odgodimo i prolongiramo jer je riječ o prevažnom dokumentu koji nije politički dokument, nego visoko vizijski i strateški dokument koji određuje vizure Zagreba. Inzistirao sam da struka bude neizostavni partner što se nije dogodilo”, upozorio je.

Dodao je kako je struka ostala na periferiji, odnosno da je potpuno zaobiđena zajedno s Arhitektonskim fakultetom što je, kaže, bio poziv na alarm. “Molio sam gradonačelnika Bandića i upozorio sam premijera Andreja Plenkovića da bi bilo dobro da se organizira inicijativa u smislu šireg okruglog stola gdje bi svoje mišljenje izrazili najugledniji predstavnici struke i strukovnih udruženja. Problem je što se struka našla na jednoj, a politika na drugoj strani i ja kao čovjek struke nisam to mogao prihvatiti. Još kada me se opstruiralo zbog imenovanja u samoj Skupštini, ostavka je bila jedino rješenje”, otkriva.

Upozorava kako Gradski odbor HDZ-a mora donijeti važnu odluku, a to je da se odluka o GUP-u odgodi za sljedeći sastav Gradskog odbora. “Mi smo u unutarstranačkim izborima i gradska organizacija HDZ-a trenutno nema takav legimitet da bi mogla odlučivati o tako značajnoj stvari kao što je GUP za Grad Zagreb i njegov razvoj. Takva se odluka ne može donositi na isteku mandata”, poručio je taj bivši zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Ovog trenutka, sve do izbora, nitko u stranci nema legimitet, uključujući i aktualnog predsjednika stranke Andreja Plenkovića, zaključio je Kujundžić za Direktno.

Komentari