Krvavi tragovi povezuju Basu s ubojstvom Ibrahima Dedića

Krvavi tragovi na mjestu zločina zasad su najjači dokaz tužiteljstva koji povezuju Tomislava Basu s ubojstvom 52-godišnjeg bankara Ibrahima Dedića, koje je izvršeno 3. srpnja 1999.

U zločinu su sudjelovale još najmanje dvije osobe, a tamnoplavi BMW ‘petica’ u noći nakon ubojstva nađen je u Biankinijevoj ulici i trebao je biti zapaljen, ali se počiniteljima žurilo jer su imali ranjenikač.

S obzirom na to da je jedan od egzekutora obilno krvario, krv je nađena, osim na mjestu zločina, i u BMW-u kojim su pobjegli. Ustanovilo se da je auto bio registriran na Ministarstvo obrane, da su s njega bile skinute originalne karlovačke registarske oznake i stavljene prethodno ukradene njemačke.

Osim mjesta gdje je bio parkiran, a Biankinijeva ulica je nedaleko od MORH-a, automobil koji je koristio MORH bio je jedina indicija koja je počinitelje povezivala s vojskom.



“Da smo dobili bilo kakav upit od kriminalističke policije, Vojna policija kao i kriminalistička vojna policija odradile bi sve što bi bilo potrebno i što bi se tražilo”, izjavio je umirovljeni general Mate Laušić, koji je u to vrijeme bio i načelnik uprave Vojne policije.

Tomislav Viktor Basa (49), nedavno uhićen zbog Dedićeva ubojstva, bio je od 1. srpnja 1998. godine razriješen dužnosti zbog bolovanja i umirovljen je 31. ožujka 2000. godine s činom natporučnika kada je ocijenjen nesposobnim za djelatnu vojnu službu, prenosi Jutarnji list.

Komentari