Krunoslav Capak: Turizam više neće izgledati kao do sada. Na plaži se će se isto trebati držati socijalna distanca

Bruno Konjevic / CROPIX

Gost RTL-a Danas bio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. S njim je razgovarala reporterka RTL-a Ivana Ivanda Rožić.

Na pitanje kada će se popustiti s mjerama, Capak je rekao:

“Mi smo rekli već nekoliko puta da postoje neki epidemiološki kriteriji. Kada? Da imamo pet do sedam dana pad oboljelih što u ovom trenutku nemamo. Imamo nekoliko Domova u kojima je više ljudi oboljelo, što nam onda povećava broj oboljelih.
Zbog toga ćemo još morati pričekati i analizirati situaciju”, kazao je.

Ministarstva su dobila zadatak da dostave popis onoga što im stvara probleme u poslu…



“Premijer je jučer jasno rekao, da će resorna ministarstva dobiti zadatak da pripreme popis mjera koje im smetaju za reaktivaciju gospodarstva i akltivnosti. To će biti vjerojatno do sutra, na razini Vlade će se odlučiti koje su to mjere a onda ćemo mi epidemilozi staviti to u epidemiološke okvire”, istaknuo je Capak.

Komentirao je i informacije da naši vjerni gosti Česi na Jadran doći na ljetovanje posebnim letovima.

Socijalna distanca i na plaži

“Gledajte, to je moguće. Tokom ljeta se intezitet prijenosa smanjuje. Ako ta situacija bude mirna, naravno da će se razmotriti dolazak turista. Ali, to ovisi i o situaciji u njihovim zemljama. Turizam više neće izgledati kao do sada. Hoteli će dobiti posebne uvjete kojih će se morati držati. Na plaži se će se isto trebati držati socijalna distanca”, kaže Capak.

Na pitanje je li moguće da će socijalna distanca potrajati još nekoliko godina, rekao je:

“To je manje vjerojatno, osobno ne vjerujem u to. Produženi scenarij je proljeće 2021. kada će se sigurno steći imunitet”, jasno će.

O mailovima iz splitskog doma koji su procurili u medije, Capak je kazao:

“Nisam upućen u tu situaciju. Izvještaji inspekcijskih službi su pri kraju. To bi trebalo biti gotovo do sredine sljedećeg tjedna. Bili smo prilično bez opreme, ali je bilo dovoljno za razmjenivanje. Ali sad opreme ima. I imate ćemo je i za nadolazeće razdoblje”, naposljetku će za RTL Krunoslav Capak.

Komentari