Krunoslav Capak se ispričao zbog pogreške pri iznošenju podataka

Screenshot

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ispričao se u subotu zbog jučerašnje greške pri čitanju podataka novozaraženih i udjela necijepljenih među zaraženima te poručio da demantijem želi spriječiti daljnje širenje netočnih brojki i dezinformacija te manipuliranje javnošću širenjem laži.

Nakon jučerašnje novinske konferencije Stožera civilne zaštite RH do ovog trenutka je cijeli niz objava na mrežnim stranicama i društvenim mrežama oko moje greške koju sam počinio prilikom čitanja dnevnih brojki novozaraženih i udjela necijepljenih među zaraženima. Želio bih službenim demantijem, koliko je moguće, spriječiti širenje tih netočnih podataka i obmanjivanje javnosti od onih koji šire neistine i promoviraju necijepljenje, naveo je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

– Točne dnevne brojke su sljedeće: Na dan 5. studenoga 2021. u posljednja 24 sata broj novozaraženih bio je 6.932, od kojih u potpunosti nije bilo cijepljeno njih 74,1 posto.

Capak podsjeća se da je u listopadu od bolesti covid-19 umrlo 578 osoba od kojih 75 posto nije bilo cijepljeno. Od umrlih, koji su bili srednje životne dobi ispod 50 godina života, svih 22 koji su umrli u listopadu nije bilo cijepljeno.



– Kada govorimo o udjelu cijepljenih osoba među hospitaliziranima važno je reći da je podatak za 5. studenog 2021. o 51,5 posto cijepljenih dnevni podatak i da ti podaci variraju od dana do dana, ali gledano prosječno, na tjednoj i mjesečnoj razini, imamo stabilni trend koji ukazuje da je među hospitaliziranima između 70 posto i 80 posto necijepljenih, naveo je danas Capak uz ispriku za jučer počinjenu greški prilikom iznošenja podataka.

Zamolio je medije i javnost da ne koriste “ovaj događaj u daljnjoj manipulaciji javnošću i promociji necijepljenja”.

Komentari