Kruljac o osječkim ‘Mamićevim’ sucima: Da se mene pita, sve njihove presude trebaju ići na reviziju

Screenshot N1

Predsjednik Republike Zoran Milanović večeras će na Kninskoj tvrđavi uručiti odlikovanje i umirovljenom general-pukovniku Mladenu Kruljcu, koji je pravomoćno osuđen zbog “afere Sibinj”.

Bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske osječki Županijski sud je još 2017. u prvostupanjskoj presudi u tzv. aferi Sibinj osudio na godinu dana zatvora, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i obvezu nadoknade 67 tisuća kuna, koliko je sud procijenio štetu za državni proračun, piše N1.

Vrhovni sud Kruljca je u travnju prošle godine pravomoćno proglasio krivim u tzv. aferi Sibinj, ali mu je izrekao uvjetnu kaznu.

Predsjednik Milanović ranije u srijedu komentirao je činjenicu da osoba koju će odlikovati ima pravomoćnu presudu.“Nimalo sporno. Bit će odlikovan kao ratni zapovjednik. Čak i da ima pravomoćnu presu za nešto teže od onog za što ima, a ima je zato što je upao u zapovjedne škare, ali čak i da ima teži teret, opet ono što je radio u ratu ostaje. Za to ga se odlikuje. Nisu svi savršeni. Ni ja ni on. Ali ono što je radio u ratu je van svake sumnje bilo na najvišoj razini. I nije jedini”, rekao je Milanović.

A presude se danas dotaknuo i sam Kruljac, točnije činjenice da su tada u sudskom vijeću sjedili nedavno uhićeni tzv. “Mamićevi suci”.

“Ova gospoda iz Osijeka, ja ne znam tko će kome sljedeći put biti u vijeću – ja njima ili oni meni meni. Da se mene pita, sve njihove presude u posljednjih deset godina, i oslobađajuće i optužujuće trebaju ići na reviziju jer da na jednom sudu budu trojica takvih sudaca, to je strašno”, rekao je Kruljac.

Odlikovanje Kruljca komentirao je i bivši SDP-ov ministar obrane Ante Kotromanović.

“Kruljac je bio na čelu iznimne postrojbe koja je napravila fenomenalan posao u Bljesku. U tom kontekstu je definitivno zaslužio. Ovo drugo, neka svako nosi svoj križ”, reako je Kotromanović.

Komentari