Krulčić: Isplatilo se zalaganje IDS-a za rasterećenje građana i pravednu cijenu zbrinjavanja otpada

Goran Sebelic / CROPIX

Potpredsjednik IDS-a Renato Krulčić, zadovoljan brzom reakcijom Ustavnog suda u vezi sa suspenzijom Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, rekao je u ponedjeljak u Puli da se “isplatilo principijelno zalaganje IDS-a za rasterećenje građana i pravednu cijenu zbrinjavanja otpada”.

Krulčić je na konferenciji za novinare istaknuo da je odluka Ustavnog suda “jedina ispravna odluka koju je sud mogao donijeti”.

“Uredba nije bila u skladu s Ustavom jer je nepravedna i neravnomjerno tereti građane”, rekao je potpredsjednik IDS-a i dodao da se dopunama te uredbe mora omogućiti pravedna cijena zbrinjavanja otpada.

Krulčić smatra da se za kućanstva i za gospodarske subjekte mora osigurati primjena vrlo jednostavnog načela “onečišćivač plaća”, to jest “koliko onečistiš, toliko platiš”.



“Time će se postići transparentno i ekonomski održivo poslovanje komunalnih društava, kao i sigurnost, redovitost i kvalitetna usluga”, rekao je Krulčić, koji smatra da zahtjev o ocjeni ustavnosti koji su podnijeli mnogi gradovi, tj. svi gradovi u Istri i mnoga komunalna poduzeća govore o važnosti teme i nužnosti konsenzusa i dijaloga svih dionika.

“Ovo je poziv nadležnima u Vladi i ministarstvima da u dijalogu s gradovima i općinama izmijene Uredbu o gospodarenju otpadom”, poručio je Krulčić.

Potreban je učinkovit i ekonomski održiv sustav

Član Predsjedništva IDS-a Alen Golja istaknuo je da “privremena obustava Uredbe mora potaknuti sve sudionike procesa gospodarenja otpadom u državi da zajedno urede sustav koji će biti učinkovit i ekonomski održiv”.

“Resorno ministarstvo moralo bi u sljedećem razdoblju uzeti u obzir sve dostavljene primjedbe svih zainteresiranih strana te jasno odrediti granicu djelovanja svih dionika u javnome i privatnom sektoru”, rekao je Golja.

On smatra da zakonska regulativa koja regulira dopuštene količine proizvedenog otpada “mora uzeti u obzir gospodarske aktivnosti na određenom području, posebno aktivnosti u turističkim regijama gdje se broj ljudi u kratkom vremenskom intervalu višestruko povećava”. Kako je zaključio, time bi se smanjili operativni troškovi poslovanja, “a time bi i građani osjetili benefit selektiranja otpada”.

Komentari