Krstičević s američkim generalom Smithom o vojnoj suradnji: Black Hawk helikopteri i škola za pilote u Zadru

morh, T. Brandt

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sastali su se u Ministarstvu obrane sa zapovjednikom Zapovjedništva specijalnih snaga SAD-a za Europu (United States Special Operations Command Europe – SOCEUR) general bojnikom Kirkom Smithom u utorak, 19. studenog 2019. godine.

Na sastanku su potvrđeni izvrsni odnosi dviju zemalja te je istaknuto kako su Sjedinjene Američke Države najznačajniji strateški partner Republike Hrvatske u domeni obrane koje su Hrvatskoj pružile potporu tijekom Domovinskog rata, a zatim i u procesu pristupanja i integracije u NATO.

Ministar Krstičević u tom smislu je naglasio kako je ta potpora prisutna i danas istaknuvši kako SAD i dalje pomažu u razvoju obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske. Ministar je rekao kako je suradnja u području razvoja specijalnih snaga jedno je od najznačajnijih područja suradnje sa SAD-om te kako će donacija helikoptera UH-60M Black Hawk helikoptera doprinijeti razvoju sposobnosti hrvatskih specijalnih snaga.

Obuka specijalnih zračnih postrojbi u Zadru

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov ovom je prigodom također zahvalio na dobroj dosadašnjoj suradnji i potpori američkih snaga Hrvatskoj vojsci i postrojbama specijalnih snaga, posebno naglasivši važnost suradnje u razvoju Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih posada (Multinational Special Aviation Program) u Zadru.

“Vjerujemo kako će MSAP u doglednom vremenu uz Vašu potporu postati NATO Središte izvrsnosti. Smatramo da bi to bio jedan izniman američko-hrvatski doprinos ukupnim sposobnostima Saveza te se nadam da ćete moći pozitivno odgovoriti na naš poziv i sudjelovati na svečanom otvorenju MSAP-a 11. prosinca” zaključio je ministar uputivši poziv generalu Smithu.

Zapovjednik pohvalio rad pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu

Tijekom sastanka istaknuto je također da Hrvatska kao odgovorna članica Saveza daje izniman doprinos gdje god to može, te je zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga SAD-a za Europu general Smith posebno pohvalio profesionalnost u obavljanju dužnosti pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu, gdje je imao priliku s njima surađivati.

Komentari