Krstičević: Pokazali smo kako je HV sposobna osloboditi okupirana područja, Lucić: Moramo se prisjetiti vojnika koji su poginuli za slobodu naše države

Jure Miskovic / CROPIX

Hrvatska je vojno-redarstvenom akcijom ”Bljesak”, koja je započela 1. svibnja 1995. godine, oslobodila okupirana područja zapadne Slavonije i pokazala srpskom agresoru i srpskim pobunjenicima da može sama vratiti svoj teritorij. Munjeviti Bljesak bio je uvod u veličanstvenu Oluju tri mjeseca kasnije.

Obljetnicu operacije Bljesak za portal Direktno kratko su komentirali ratni general i nekadašnji zapovjednik splitske 4. gardijske brigade, bivši ministar obrane Damir Krstičević te zapovjednik Tigrova i bivši načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Josip Lucić.

“Pod vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pokazali smo našem narodu i svijetu kako je Hrvatska vojska odlučna i sposobna, jednom za sva vremena, vratiti okupirana područja Zapadne Slavonije u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske. Prije 26 godina, hrabri hrvatski branitelji munjevitim su udarima po crti bojišnice dugoj oko 80 kilometara, za samo 31 sat oslobodili oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija” rekao je Krstičević.

Posebno je istaknuo da se na ovu obljetnicu prisjećamo i svih sudionika vojno redarstvene operacije Bljesak i svih prijatelja i suboraca koji su za hrvatsku slobodu položili svoje živote.



“To je bila oslobodilačka operacija i ona je značila da ćemo uskoro osloboditi cijelu Hrvatsku. Bila je vrlo uspješna i pokazala je prije svega snagu i profesionalnost Hrvatske vojske koja se prema zarobljenim neprjateljskim vojnicima ponašala sukladno Ženevskoj konvenciji”, rekao je Lucić.

Sama operacija izazvala je oduševljenje u Hrvatskoj i nagovijestila Oluju koja je relativno brzo nakon toga provedena. Započet je proces oslobađanja naše Domovine, rekao je Lucić i nagasio da se uvijek u ovakvim prigodama moramo prisjetiti poginulih hrvatskih vojnika, ranjenih hrvatskih vojnika i njihovih nesretnih obitelji koje su izgubili svoje najdraže. Oni su poginuli za slobodu naše države”, rekao je Lucić, piše Direktno.hr 

 

 

Komentari