Krstičević je 15 ministar koji napušta Plenkovićevu vladu. Evo što ostavlja u nasljeđe i koji bi mu mogli biti sljedeći potezi

Luka Gerlanc / CROPIX

Damir Krstičević je već 15. ministar koji od početka mandata napušta tim Andreja Plenkovića, no jedan od rijetkih koji odlazi isključivo svojom voljom, i to iz trećeg pokušaja.

Da podnosi ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane, riječi su koje je javnost čula prije njegovog šefa. Da će neposredno pred raspuštanje Sabora ostati bez 15. ministra od početka mandata, Plenković je potvrdio nakon dugog razgovora sa svojim, kako je naglasio, prijateljem: ”On uzima jednu pauzu, osjetio sam da mu je to ljudski u ovo trenutku potrebno, budući da je stupanj povjerenja i prijateljstva između nas dvojice tako snažan, u nekim trenucima je važno da osjetite čovjeka komu je teško. A njemu je danas teško”.

Nakon pada vojnog školskog aviona i pogibije dvojice mladih pilota, Krstičević je, kako je objasnio na Facebooku, ostavku dao zbog odgovornosti i vojničke časti. Iako vrhovni zapovjednik predsjednik Zoran Milanović u ovoj tragediji ministrovu odgovornost ne vidi: ”Kad bi se to događalo svaki tjedan, onda bi bio odgovoran ministar, ali se ne događa, hvala bogu”.

Još četvorica hrvatskih vojnika smrtno su stradala u Krstičevićevu mandatu – skupnik Josip Briški u Afganistanu, vojnik Mario Pavišić u Litvi. Krajem siječnja kod Zlarina su u padu helikoptera Kiowa poginula dvojica iskusnih pilota. I tada se očekivalo da bi Krstičević mogao podnijeti ostavku jer se istovremeno otkrilo da je u imovinskoj kartici podcijenio vrijednost svoje vikendice kod Šibenika. ”Kad sam popunjavao karticu piše tip nekretnine. Ja kažem – vikendica. Vidimoa sad, nisam prijavio tih 182 kvadrata okućnice. I to je gola istina”, objasnio je tada Krstičević.



Istina je i da je od prvog dana u ulozi ministra, uz Tomu Medveda, Krstičević bio ključni Plenkovićev čovjek iz desne struje HDZ-a, a izdvajanja za vojsku dobila su uzlet. Vojni proračun danas je milijardu i 300 milijuna kuna veći nego kada je Damir Krstičević postao ministar. Održane su i neke od najvećih vojnih vježbi od završetka rata, ulagalo se u ljude i njihovu opremu, borbe simuliralo na neke nove načine. Simbolički je vraćena vojska u Vukovar, Sinj, Udbinu, Ploče, Varaždin i Pulu.

”Radi se u velikom broju slučajeva o povratu u uporabu ogromnih vojnih kompleksa u kojih se onda stavi 20, 50, 100 ljudi, iako su kapaciteti za tisuće”, upozorava vojni analitičar Igor Tabak.

Komentari