Kroz tri godine Hrvatsko ratno zrakoplovstvo raspolagat će sa osam Rafalea

Dolazak prvih višenamjenskih aviona Rafale očekuje se za 3 godine, a prema najnovijim izjavama ministra obrane, već tada stići će ih čak osam komada.

Nekoliko mjeseci nakon što je francuska ponuda s Dassault Rafaleom odabrana na natječaju za novi višenamjenski borbeni avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ministar obrane Mario Banožić izašao je u javnost s detaljnijim informacijama.

Prema prvim informacijama spominjalo se kako će prvi avioni Rafale stići 2024. godine kada ističu resursi dosadašnjim istrošenim borbenim avionima, Migovima 21. Količina zrakoplova nije bila poznata, no svakako se nije očekivalo toliko velik broj kao što je osam borbenih aviona.

U nedavnom intervjuu za portal Obris, Banožić izjavio je kako će 2023. godine u Francusku biti poslano 15 pilota i 80 mehaničara na obuku za novi borbeni avion koji se uvodi.



No, u najnovijem intervjuu za Večernji list, Banožić je rekao kako će Hrvatska već 2024. godine raspolagati sa osam borbenih aviona Rafale. To je vjerojatno i veći broj nego što Hrvatska u ovom trenutku može vinuti u zrak Migova-21 zbog stalnih problem s tehničkom ispravnosti.

Foto: Dominik Andreić

Iako je spomenuo kako 2023. šaljemo 15 pilota na obuku, tvrdi kako bi 2024. mogli imati čak 25 pilota osposobljenih za zrakoplov Dassault Rafale.

Komentari