KRONOLOGIJA SVAĐE U sukob oko predsjednika Vrhovnog suda uključila se i Zlata Đurđević, Gordan Jandroković… Nazire li se pobjednik?

Plenković je u srijedu je komentirao sukob s Milanovićem raspalivši tako javni prostor novim međusobnim uvredama koje su se nakon komemoracije Bljesak utišale. Sada se dvoje državnih čelnika ponovno dobacuju uvredama kao ping pong lopticama u žustrom dvoboju održavajući tako ‘tvrdu kohabitaciju’.

Na upit novinara o prijeporu oko izbora predsjednika Vrhovnog koji traje još od ožujka, premijer je Milanovića optužio cijeloj hrvatskoj javnosti prodaje boze, a da mu se u tome pridružila njegova kandidatkinja koja neće biti izabrana. Pozvao je sve da pročitaju njezin program u kojem nas, kako kaže, želi vratiti u vrijeme kad je politika birala suce.

“Osim što je njegovom greškom diskvalificirana, ne može postati netko predsjednik suda tko ne poštuje pravni poredak. Ne znam zašto prof. Đurđević ranije na drugi natječaj nije propustila rok. Zašto se ovdje nije javila? Nije ni važno, pogriješila je. Biti predsjednik Vrhovnog suda nije biti higijeničar u školi”.

Dodao je da neće podržati Đurđević. “Prekršila je zakon i pristala biti kandidat u nezakonitoj proceduri, a usto se sad vidi program… Teza o izuzeću je smiješna, to se može prodavati onima koji ništa ne znaju. Ona neće biti predsjednica Vrhovnog suda, čudi me da se upustila opet u to”.



Na pitanje dokle će trajati rasprava s predsjednikom države, rekao je: “Zanima me izabrati predsjednika, tj. predsjednicu Vrhovnog suda, to me zanima. Nismo mi ti koji su destruktivni, izrazito smo konstruktivni. Nismo mi kršili zakon. Uvijek treba gledati što drugi govori. Milanović ima taktiku ušutkavanja svih drugih. Milanović trči u džepiće SDP-a, gdje još postoje, da nekako prežive ove izbore. Očekujete od mene da šutim? Mi samo uzvraćamo argumentima”.

Milanović: Plenković je vrsan lažov, komunistički gojenac, tupi ponavljač komitetskih frazetina

Milanović je pak ocijenio kako je premijer lažima uvjerio javnost kako je kandidatkinja za Vrhovni sud Zlata Đurđević predložila da politika bira suce.

“Kad mu nije pošlo za rukom, preko svojih trbuhozboraca, lažima uvjeriti javnost kako Zlata Đurđević ima veze s Lex Perković, jer nema baš nikakve, profesionalni manipulator Plenković sada izmišlja kako je Zlata Đurđević predložila ni manje ni više nego – da politika bira sve suce”, napisao je Milanović.

Ocijenio je da se to usudi samo dobro uvježban lažov s certifikatom osuđene kriminalne organizacije i privatnom podukom iz spinanja i manipuliranja.

“Baš suprotno, ‘vrsna pravna stručnjakinja’ – kako je Zlatu Đurđević ranije okarakterizirao i sam Plenković – jasno upozorava koliko je 90-ih politika bila dugoročno razarajuća za pravosuđe i njegovu neovisnost. U tome je problem, Plenković ne može oprostiti Zlati Đurđević što je u svom programu stručno, hladno i beskompromisno – a bez da ih i spomene – prokazala HDZ kao krvopiju hrvatskog pravosuđa”, napisao je predsjednik.
Dodaje kako tu ne staju problemi za Plenkovića.

“Bude li izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda, Zlata Đurđević sutra bi trebala odlučivati o presudi HDZ-u. Vrsni pravnik Plenković, opet lažno, educira danas javnost kako predsjednica Vrhovnog suda ‘ne sudi’. Ne sudi ako ne želi, ali itekako može suditi i vjerujem da bi se Zlata Đurđević uključila u suđenje jer joj to zakon omogućava”, tvrdi predsjednik.
Napisao je kako bi Plenkoviću odgovarao beskrvni predsjednik Vrhovnog suda koji „ne sudi“ HDZ-u, ali ispod stola utječe na presudu, za HDZ jasno oslobađajuću.

“Zato je HDZ u sukobu interesa. Zato Zlata Đurđević smeta Plenkoviću. I baš zato treba biti izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda”, napisao je predsjednik Zoran Milanović na Facebooku.

Plenković: Milanović je prevarant i prodavač boze

Na te prozivke Plenković je uzvratio još žešće izjavivši kako se ´Prodavač boze i prevarant razotkrio´ te da ´ako je ušutkao sve druge koji su se prepali´, njega neće.

˝Predsjednik RH je predsjednik sviju, pa i članova HDZ-a, pa i moj, bez obzira za koga sam glasao. Predsjednik ne smije imati anti-HDZ agendu. Ovo je nezabilježeno”. Ovo što on radi nije normalno. On gura, forsira, sili da Đurđević postane predsjednica. No go. On je prevarant i prodavač boze. Nije normalno da predsjednik svih građana ima agendu protiv vladajuće stranke”.

Dodao je da Milanović ‘popravlja poraz SDP-a na parlamentarnim izborima’. “Ne možeš biti predsjednik suda ako ne poštuješ pravni poredak”.

Dodao je da je Đurđević pristala biti dio nezakonite procedure.

“Jako je dobro procedura imenovanja koja podrazumijevaju da kandidati napišu svoj program, onda možemo više znati o njihovim promišljanjima. Kada je riječ o kandidatkinji, diskvalificirao ju je on sam, a to će ga zaboliti, i uvukao u protuzakonitu proceduru a ona pristala u tome, njena ambicija je završila”.

Milanović Plenkoviću: Ja sam i tvoj predsjednik

Milanović je uzvratio rekavši kako komunistički gojenac opet laže. ‘Meta’ mi nisu članovi HDZ-a, a kamoli birači, moji sugrađani, već dio licemjerne i pokvarene hadezeove vrhuške i klijentele”, riječi su iz objave predsjednika Milanovića na Facebooku.

Komentirao je i Plenkovićevu izjavu da je “on (Milanović”) i  njegov predsjednik’”.

“Taj je isti Plenković, tupi ponavljač komitetskih frazetina, na samu večer moje izborne pobjede, ničim izazvan ‘svom predsjedniku’ anemično priprijetio ‘tvrdom kohabitacijom’. On stvarno misli da je cijela Hrvatska na razini kritičkog uma Predsjedništva HDZ-a”, ocijenio je predsjednik Zoran Milanović.

Đurđević odgovorila premijeru

Zlata Đurđević također je odgovorila na optužbe Plenkovića-istaknuvši da nigdje u svom programu nije napisala da smatra da politika treba birati suce.

“Nigdje u svom programu se nisam zalagala za izbor sudaca od strane politike. Ja sam samo navela poredbeno-pravno da u zapadnim demokracijama – znači Njemačka, Francuska, Britanija, Nizozemska, Belgija i brojne druge države – suce bira parlament ili izvršna vlast. Zašto? Zbog toga šte na takav način vrši ona suradnja koja mora postojati između grana vlasti i kontrola zakonodavne i izvršne vlasti nad sudskom, što je propisano i našim Ustavom u članku 4. stavku 2. Prema tome prednost toga postupka je svakako transparentnost i javnost kao i demokratska odgovornost koje ta tijela imaju pred građanima. Ono što jest ključno i zbog čega sam ja to navela je da se kod nas ne primjenjuje članak 4. stavak 2. kojim se garantira demokratska legitimacija i kontrola zakonodavne i izvršne vlasti u odnosu na sudove kao i da postupak izbora sudaca nije transparentan nije javan, ne može se otkriti kroz njega eventualne arbitrarne kriterije, nepotističke ili možda čak korupciju. I smatram da se to mora promijeniti i iz tog razloga sam navela ovaj komparativni prikaz”, rekla je Đurđević.

Jandroković: Milanović je klaun

Kao šlag na kraju došao je napad člana Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu je u Šibeniku na pitanje novinara predsjednika Milanovića nazvao klaunom koji se klatari po Hrvatskoj i sad želi izabrati sutkinju Vrhovnog suda koja bi osudila HDZ.

Ovo što govori “taj klaun Milanović mi je zadnja rupa na svirali. Klatara se po Hrvatskoj svaki dan, lupeta čitav niz besmislenih tema, uvreda na račun drugih ljudi. Sad želi izabrati sutkinju  Vrhovnog suda kako bi osudila HDZ. Besmislen je da besmisleniji ne može biti”, rekao je Jandroković.

Jandroković je na pitanje kako komentira posljednje Milanovićeve izjave podsjetio kako je već rekao da ga više ne želi komentirati te im dometnuo neka proanaliziraju Milanovićeve riječi i sve oko JANAF-a.

“Koliko morate biti besramni otići u klub dva dana nakon potresa u Zagrebu kad su se ljudi još bojali. On je otišao jesti ostatke hrane u vrijeme lockdowna, to je sramota”, rekao je Jandroković i ocijenio da sve što Milanović govori “nije predsjednički, to je klaunski”.

Predsjednik Sabora izgleda je zaboravio kako su i tri HDZ-ova ministra odlazila u Klub u Slovenskoj. 

Nazire li se pobjednik?

Nakon što su cijelu zemlju izmrcvarili svojim svađama, uvredama i provlačenjem kroz blato, ima li uopće pobjednika u ovom verbalnom ratu, ili barem današnjoj bitki?

 

Komentari