Križanec o prizemljenju helikoptera: Vjerojatno će biti još reklamacija, popravak će se naplatiti Rusima

Bozidar Vukicevic / CROPIX

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Michael Križanac jučer je izdao zapovijed da se deset vojnih transportnih helikoptera Mi-171Sh prizemlji o čemu govori na tiskovnoj konferenciji.

“Jučer smo dobili informaciju o tehničkoj greški koja se potkrala za vrijeme remonta. Povezali smo se s ruskim proizvođačem koji je bio odgovoran za remont i poduzeli potrebne mjere. Naši tehničari uklonili su greške na četiri helikoptera, a sutra će na još jednom koji je na Krku”, rekao je Križanec.

Istaknuo je kako posada helikoptera nikada nije bila ugrožena.

“Na četiri helikoptera je otklonjena greška, peti je na Krku i sutra će i na njemu biti otklonjena greška. Još pet helikoptera se nalazi na redovitom remontu”, rekao je i Križanec i dodao da su četiri popravljena helikoptera u funkciji.



Upitan koliko je reklamacija bilo nakon remonta, Križanec je rekao kako rezultati uporabe i eksploatacije pokazuju da je uz pomoć helikoptera prevezeno više od 300 pacijenata.

“Bilo je manje od 200 reklamacija, dvije trećine su uklonjene. One se odnose na količinu, kvalitetu, nomenklaturu… Neke reklamacije su se odnosile na banalne stvari. Vjerojatno će biti još reklamacija. Nedostaci se moraju otkloniti u garantnom roku. Ruski izvođač je priznao grešku i njima će se naplatiti popravak”, rekao je te dodao da žele sve reklamacije riješiti u garantnom roku kako troškove ne bismo snosili mi.

Križanec je rekao kako je u Hrvatsku došao jedan ruski inženjer te dodao kako je za otklanjanje kvarova zadužen ZTC.

“Ruski inženjer je primijetio grešku i upozorio nas, naši tehničari su potvrdili da su cijevi na hladnjaku krivo spojene na svih deset helikoptera, a do danas je kvar otklonjen na četiri helikoptera”, kaže Križanec.

Inače, Križanec je jučer izdao zapovijed da se helikopteri prizemlje, a kako doznaje Dnevnik Nove TV, jedan od kvarova koji su prijavljivani odnosio se na pogrešno spojena crijeva za ulje, zbog čega su piloti dobivali pogrešne parametre o temperaturi ulja.

Nadalje, iz helikoptera je curilo ulje, a kvarove je na Lučkom popravljalo desetak ljudi iz ZTC-a, dok su to trebali napraviti Rusi jer su helikopteri bili pod garancijom.

Iz MORH-a su jučer novinarima poručili samo kako “HRZ trenutno ima na raspolaganju dovoljno ispravnih vojnih helikoptera za provedbu obuke posada i tehničkog osoblja te za provedbu planiranih zadaća, priprema za operaciju potpore miru KFOR, priprema za protupožarnu sezonu, hitno medicinsko prevoženje, intergransku potporu i druge planirane aktivnosti”.

O prizemljenju helikoptera obaviještena je i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, piše Dnevnik Nove TV.

Komentari