KRIZA U HONG KONGU: Prosvjednici zapalili ulaz u sveučilištu, za sada odolijevaju policiji

screenshot/bbc

Proteklog su vikenda na ulice Hong Konga izašli kineski vojnici. Taj bi se scenarij mogao ponoviti, budući da šestomjesečna kriza eskalira bez da se nazire rješenje.

Prosvjednici zabarikardirani na kampusu Politehničkog sveučilišta u Hong Kong zapalili su u ponedjeljak glavni ulaz kako bi spriječili ulaz policije.

Peking i dalje ne pristaje ni na jedan ključni zahtjev prosvjednika, uključujući onaj o slobodnim izborima. U više su navrata upozoravali da neće tolerirati otpor pa se sve više strahuje od moguće izravne kineske intervencije radi gušenja pobune.

Okidač za prosvjede bio je prijedlog zakona o izručenju osumnjičenika za kaznena djela Kini, koji je u međuvremenu povučen. U međuvremenu su prosvjednici zatražili i istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti.



Kineski predsjednik Xi Jinping proteklog je tjedna oštro poručio da kriza u Hong Kongu ugrožava sustav ‘jedna zemlja, dva sustava’, na kojem se baziraju odnosi dvije strane od povrata Hong Konga u sastav Kine.

Podsjetimo, Najviše kinesko pravosudno tijelo priopćilo je da sudovi u Hong Kongu nemaju pravo donositi odluke o ustavnosti zakona na temelju mini-ustava Hong Konga. Odluka se odnosi i na uvođenje zabrane nošenja maske na licu.

Prosvjednici su protekli vikend koristili luk i strijele. Nakon ranjavanja jednog policajca, policija je zaprijetila da će upotrijebiti prave metke budu li prosvjednici koristili smrtonosno oružje.

U okršajima s policijom je do sada ranjeno troje ljudi ali nitko nije poginuo, navodi AFP. U odvojenim je incidentima povezanim s prosvjedima stradalo dvoje ljudi, dodaje agencija.

Policijske su snage do sada rastjerivale prosvjednike suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima. Prosvjednici pak odgovaraju molotovljevim koktelima.

U ponedjeljak u zoru odjeknulo je nekoliko glasnih eksplozija da bi potom na ulazu u Politehničko sveučilište buknula vatra, javljaju novinari AFP-a, procjenjujući da su prosvjednici odbili pokušaj policije da uđe na kampus.

Policija je kampus proglasila “poprištem izgreda”, što znači da izgrednicima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina.

Procjenjuje se da se na kampusu zabarikadiralo nekoliko stotina prosvjednika.

SAD je danas osudio “neutemeljenu primjenu sile” u Hong Kongu, pozivajući Peking da zaštiti slobodu grada.

Komentari