Krešimir Macan otkrio način kako pobijediti Bandića u Zagrebu

Krešimir Macan Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Politički analitičar Krešimir Macan u RTL Direktu komentirao je moguće bitke za gradove na lokalnim izborima koji će se održati u svibnju sljedeće godine. 

Na pitanje je li u Zagrebu izgledan drugi krug u kojem će biti Milan Bandić i Tomislav Tomašević, Macan je odgovorio da “možda i je”.

“Ako se sjetimo predsjedničkih izbora 2009. godine, nakon što je Mesić odradio dva mandata, dogodilo se da smo imali jednog kandidata na ljevici, to je sada Tomašević, a desnica se potpuno raspala i podijelila. Bandić je tada prošao sa oko 17 posto glasova u drugi krug, a to bi se moglo dogoditi i tu. Ako on ima neku solidnu bazu, što bi bile Sesvete i Dubrava, i kada bi se podijelilo da ponešto uzme Vesna Škare Ožbolt, nešto Marija Selak i drugi, ali njemu će ostati dovoljno i on ih za jedan ili dva posto prešiša i ode u drugi krug. I onda će biti bitka desno-lijevo”, kazao je.

Marija Selak ili Nino Raspudić nemaju šanse

Smatra kako Marija Selak ili Nino Raspudić na tim izborima nemaju nikve šanse nego bi se oni kandidirali samo kako bi bolje prošla stranačka lista za Skupštinu.



“Svi će oni trčati da provuku liste u gradske i druge skupštine”, rekao je.

Smatra kako bi ministar financija Zdravko Marić imao dobar rezultat u Zagrebu, ali i u bilo kojoj drugoj izbornoj utrci. “Pa bi valjda bio i dobar stečajni upravitelj Zagreba.  No, to bi možda bio signal da Zagrebu prijeti stečaj. Upravo to HDZ govori”, rekao je Macan koji ne vjeruje da će HDZ kandidrati Marića za gradonačelnika Zagreba. Objašnjava kako je Marić previše vrijedan na mjestu potpredsjednika Vlade i ministra financija.

“HDZ ni sam ne zna što bi”

“SDP ima puno problema pa još ni ne može postaviti kandidate po gradovima. Ali puno više brine to što HDZ još nije nigdje postavio kandidate. Ni sami ne znaju što bi. Ako ne znate sada tko vam je favorit za Zagreb, teško da ćete ga i stvoriti”, rekao je te dodao kako je ministar Beroš bio samo “probni balon” i da je sada već jasno da njega HDZ neće kandidirati za gradonačelnika Zagreba.

“Zasada neće biti Beroš i vjerovatno neće biti Marić. Pokušava se progurati Domagoj Ivan Milošević, on vjerojatno ima neku osobnu ambiciju i možda su bili neki dogovori, ali on ne može dobiti Zagreb”, kazao je Macan te potom otkrio formulu za pobjedu na izborima u Zagrebu.

Formula za pobjedu u Zagrebu

“Morate dobiti dio centra i morate dobiti Sesvete i Dubravu”, kazao je. Objasnio je da je Bandić na posljednjim izborima u Dubravi napravio razliku ispred Anke Mrak Taritaš oko 13 ili 14 tisuća glasova. “I onda vi to morate nadoknaditi u ostatku Zagreba. Ako bude mobilizacije u ostatku Zagreba, to se može kompenzirati. To može Tomašević. Ali ako bude desno prema lijevo, neće Dubrava i Sesvete iznevjerit desnog kandidata”, rekao je.

Macan je kazao da bi Škoro možda i mogao biti kandidat Domovinskog pokreta kako bi u Zagrebu progurao njihovu listu. “Ali to znači da Domovinski pokret nema niti jedno jako lice u Zagrebu. A nema niti u Osijeku”, rekao je.

Komentari