Krešimir Luetić: Hrvatska je u četvrtom valu, treba uvesti obavezno cijepljenje u zdravstvu

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, gostovao je u Dnevniku N1 televizije, gdje je govorio o otvaranju unutarnjih prostora kafića i četvrtom valu.

“Nema nikakvog spora, Hrvatska je u četvrtom valu. Što se tiče epidemiološke situacije, ona je ovog trena relativno povoljna, u odnosnu na prošlu godinu je nepovoljnija no svjedočimo tome da brojevi rastu, a to vidimo i broju pacijenata u bolnicama”, rekao je na početku.

Kaže i kako otvaranje unutarnjih prostora kafića treba promatrati u okviru epidemioloških mjera.

“Samo otvaranje ne bi trebalo biti problem, ako će se i djelatnici i gosti pridržavati mjera, ali ako to znači da se u prostor od 15-ak kvadrata natiska 25 ljudi, onda to može biti potencijalni problem i može biti širenje zaraze”.



‘Zdravstveni radnici imaju dvostruku odgovornost’

Govorio je i o zdravstvenim radnicima koji se odbijaju cijepiti, kaže kako za njih nema opravdanja.

“Oni imaju dvostruku odgovornosti, prema sebi i svojoj obitelji, ali i prema pacijentima. Svo medicinsko osblje, ali i nemedicinsko koje u kontaktu s pacijentima, trebalo bi se cijepiti. Ako govorimo o covid potvrdama, pacijenti ih trebaju za hospitalizacije i za određene preglede koji svaraju aerosole, dakle ne za sve. Također smatramo da bi komora trebala zauzeti stav za obavezno cijepljenje u zdravstu”, rekao je.

Ističe i kako je gotovo 90% liječnika cijepljeno te da je alternativa obaveznom cijepljenju redovito testiranje. Na pitanje tko bi to financirao kaže kako to treba pitati one koji bi takvu odluku donijeli.

“Mislim da je jednostavnije i odgovornije donijeti odluku o obaveznom cijepljenju”. Dodaje i kako je cijeli niz europskih i svjetskih zemalja već donio odluku o obaveznom cijepljenju u zdravstvu.

Komentirao je i dopis koji su dobili zaposlenici KBC-a Osijek, a u kojem stoji da bi mogli biti sankcionirani zbog necijepljenja. Kaže kako je teško dokazati pojedinačnu odgovornost kod prenošenja zaraze i da misli da to nije rješenje.

Naposljetku je govorio o trećoj dozi cjepiva:

“Mi u Hrvatskoj liječničkoj komoru sve više upita dobivamo s terena što će biti s trećom dozom i to pitanje ću postaviti na eskpertnoj skupini Ministarstva zdravstva jer, podsjetiti ću, da su upravo liječnici, uz zaposlenike i korisnike domova za starije, prvi cijepljeni u Hrvatskoj i već je gotovo osam mjeseci prošlo od primanja prve doze i mislim da bi žurno trebalo donijeti odluku o trećoj dozi i pratiti one prioritetne skupine kao za prvu dozu”, zaključuje Luetić za N1.

Komentari