Krešimir Kuk: Zagrebu prijeti 32 puta jači potres od ovoga koji je bio, ali ga nije moguće predvidjeti

Tomislav Krišto/Cropix

Potres magnitude 5,5 prema Richteru koji je prije točno mjesec dana, 22. ožujka, u 6:24 minute ujutro pogodio Zagreb seizmolog Krešimir Kuk dočekao je u svom stanu na trećem katu u Palmotićevoj ulici u središtu Zagreba.

“Oštećenja u našem stanu nisu bila velika, malo veća su bila u našoj zgradi”, kazao je Kuk gostujući u RTL-u Danas.

I te nedjelje 22. ožujka u večernjim satima Kuk je gostovao u RTL-u Danas i tada je objasnio da će tlo podrhtavati još tjednima i mjesecima. Tako je i bilo: “Zagreb je od te nedjelje do danas pogodilo više od 1000 potresa, ali većina njih bila je slaba i zabilježili su ih samo naši instrumenti koji su vrlo osjetljivi. Imali smo oko 150 potresa koje je osjetila i većina građana”, kazao je Kuk.

Rekao je i kako ovo da su ostali potresi bili slabiji ne znači da se ipak nisu osjetili u epicentralnom području što, naravno, izaziva strah stanovništva koje tamo živi, pogotovo onih kojima još nije provedena inspekcija u kućama.



U Zagrebu je moguć dosta jači potres

No, valja imati na umu da je ”u Zagrebu moguć jači potres od ovoga koji je bio i to dosta jači”, podsjetio je Kuk.

“Maksimalna izračunata magnutuda potresa za Zagreb iznosi 6,4 prema Richteru i to je gotovo 32 puta jači potres od ovoga koji je bio”.

Međutim, valja paziti pri interpretaciji toga pa je naglasio kako potres nije moguće predvidjeti. “On će nekada sigurno biti, ali ne znamo kada”, istaknuo je Kuk.

Što se tiče rasjeda, za njih se i prije znalo, a što se s njima točno događa i kako su raspoređeni preciznije bi se znalo kada bismo imali više instrumenata, upozorio je Kuk.

Kuk je svjestan da sve ovo može zvučati zastrašujuće za mnoge, pogotovo kada se kaže da se očekuje potres.

“Ono što uvijek napominjemo jest da treba voditi računa o gradnji. U drugim zemljama u svijetu koje pogađaju i puno jači potresi žive s njima i spremni su na njih. Primjerice, u Japanu potres jačine od sedam ne izaziva gotovo nikakvu ozbiljnu štetu”, objavio je RTL.hr.

Komentari