Krenulo tegljenje tankera ‘Santiago’ iz Pule za Rijeku

Goran Sebelic / CROPIX

Nakon što u srijedu nije mogao biti dotegljen u Rijeku zbog jake bure, u četvrtak ujutro tegljači Jadranskog pomorskog servisa preuzeli su tanker “Santiago” i tijekom dana bit će dotegljen u Rijeku gdje bi trebao stići u poslijepodnevnim satima, ovisno o vremenskim prilikama na moru, potvrdio je to Hini predstavnik Jadranskog sindikata i član Vjerovničkog vijeća Uljanik brodogradilišta Samir Hadžić.

“Napuštanjem pulskog navoza priča sa ‘Santiagom’ je konačno gotova za nas”, poručio je Hadžić, dodavši kako će za tegljenje od Pule do Rijeke trebati osam do devet sati, ovisno o vremenu  na moru.

Pritom će riječki škver do posljednjeg dana, odnosno posljednjeg zauzetog prostora, kako se doznaje, plaćati skladišninu Uljanik brodogradilištu u stečaju shodno potpisanom sporazumu između 3. maja i Uljanik brodogradilišta u stečaju oko toga što će sve i kako riječki škver platiti da bi mogao dotegliti ovaj svoj poluzavršeni tanker iz Pule.

Inače, riječ je o tankeru koji je 3.maj gradio za španjolsku kompaniju MARFLET MARINE, a kuma gradnje bila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Santiago je započet u 3.maju te je potom dotegljen u pulski škver gdje je trebao biti do kraja dovršen.


Međutim, zbog krize koja je pogodila pulski škver nekoliko godina je stajao netaknut.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac kazao je kako mu je drag što je tanker “Santiago” napustio pulski škver jer je tu, kako je rekao, “stajao netaknut, trunuo i naprosto se iz dana u dan gubila njegova vrijednost”.

“Santiago za Uljanik nema previše značaja, brod nije odrađen do kraja i tu je naprosto trunuo. Nadam se da će u 3. maju biti konačno završen, vidjet ćemo”, kazao je Cerovac.

Komentari