Kremlj: Odnosi Rusije i Zapada će se vratiti u normalu. Možda ne brzo, ali hoće

Pixabay / Ilustracija

Čak i usred povijesno visokih napetosti između Rusije i Zapada, Kremlj očekuje da će se odnosi u nekom trenutku vratiti na normalnu razinu, rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov u nedjelju gostujući na državnoj televiziji na kojoj je okrivio Europu za prekid isporuka ruskog plina.

“Svaka konfrontacija završava popuštanjem napetosti i i svako krizno stanje završava za pregovaračkim stolom”, rekao je glasnogovornik za državnu televiziju, izvijestila je novinska agencija Interfax u nedjelju.

“Na taj će način i ova završiti. Lako je moguće da se to neće dogoditi tako brzo, ali dogodit će se”, rekao je Peskov za tv program “Moskva. Kremlj. Putin”.

Komentari glasnogovornika Kremlja objavljeni su u vrijeme kada je Rusija prisiljena nositi se s povijesnim sankcijama koje joj je Zapad nametnuo zbog invazije na Ukrajinu počete 24. veljače.



Međutim, i prije ruske agresije na Ukrajinu odnosi Rusije i Zapada bili su jako narušeni.

Peskov je dodao da Rusija zagovara međunarodni sklad temeljen na međusobnom uvažavanju i koristi te je optužio Sjedinjene Države, iako ih nije imenovao, da politici pristupaju na kaubojski način.

Europa kriva za plinsku krizu

U istoj emisiji Peskov je je optužio  Europljane za prekid isporuka ruskog plina plinovodom Sjevernim tokom 1 ispod Baltičkog mora.

“Ako Europljani donose apsolutno apsurdne odluke, bilo da odbiju održavati svoje sustave ili sustave Gazproma, onda krivnja ne leži na Gazpromu već na političarima koji su odlučili primijeniti sankcije”, rekao je.

Europljani su ugovorom obvezani održavati sustave ruskog energetskog diva Gazprom, rekao je Peskov.

Gazprom je u petak navečer objavio da neće nastaviti isporuke prirodnog plina Njemačkoj putem Sjevernog toka 1 zbog curenja ulja na kompresorskoj stanici Portovaja.

Tvrtka Siemens koja obavlja održavanje navodi da to nije razlog za prekid isporuka i da je Rusija ta koja je prekršila ugovore.

Komentari