KREĆU PRIPREME Uskoro popis zdravstvenih djelatnika za cijepljenje

Ilustracija Foto: Profimedia

Sve zdravstvene ustanove dobile su ‘nalog’ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo po kojem do ponedjeljka moraju županijskim zavodima dostaviti popis svojih djelatnika koji se namjeravaju cijepiti protiv covida-19 kako bi se na vrijeme mogao napraviti detaljan plan cijepljenja, piše u četvrtak Jutarnji list.

Kakav će biti odaziv zdravstvenih radnika teško je prognozirati, ali činjenica je da i inače nisu skloni cijepljenju, o čemu govore niski odazivi i za cijepljenje protiv gripe. Optimizam ne ulijeva niti činjenica da su prve ankete pokazale da bi se, primjerice, tek trećina zaposlenih u zagrebačkim ustanovama za starije – koje su najizloženije fatalnim posljedicama virusa – cijepila protiv korone.

Naime, s obzirom na to da je najizglednije da u Hrvatsku prvo stigne 125.000 doza cjepiva Pfizera i BioNTeha koje je vrlo osjetljivo za distribuciju i uporabu, nužno je napraviti pripreme koje za dosad poznata cjepiva nisu potrebne.

Primjerice, ovo je cjepivo nužno čuvati na minus 70 stupnjeva Celzijevih u suhom ledu, ne smije se izlagati svjetlu, a još k tome valja ga odmrznuti prije uporabe na sobnoj temperaturi i razrijediti fiziološkom otopinom te upotrijebiti u roku od 6 sati.



Sve su to razlozi što se o cijepljenju, koje neće biti obavezno, moraju izjasniti svi oni koji su obuhvaćeni prvom, drugom ili trećom fazom cijepljenja. To su već učinili korisnici i zaposlenici domova za starije, a sad je krenulo izjašnjavanje zdravstvenih ali i nezdravstvenih djelatnika koji rade u zdravstvu.

Popis onih koji se žele cijepiti bio bi temelj za organizaciju cijepljenja odnosno osiguranje da ne dođe do propadanja dragocjenog i usput rečeno, skupog cjepiva. Što se pak tiče evidencije za sve koji se budu cijepili, podaci će se unositi u platformu eCIJEPIH kako bi se točno znao broj procijepljenih, ali i kad treba određena osoba dobiti drugu dozu cjepiva.

Po svemu sudeći zdravstveni djelatnici koji se odluče na cijepljenje cijepit će se u svojim ustanovama koje trebaju odrediti osobe za procjepljivanje kao što se to čini i kod cijepljenja za gripu.

Naime oni, kao i korisnici i zaposlenici domova za starije, u planu su za cijepljenje u prvoj fazi. Nakon toga slijedi druga faza u kojoj će se cijepiti stariji od 65 godina i kronični bolesnici pa je to razlog što su do jučer liječnici obiteljske medicine trebali dostaviti županijskim zavodima za javno zdravstvo podatke o tom dijelu populacije.

No, uskoro bi trebao slijediti i poziv građanima da se prijave za cijepljenje svojim liječnicima obiteljske medicine kako bi se također mogao napraviti plan cijepljenja po ordinacijama s točnim brojem potrebnih doza, piše u četvrtak Jutarnji list.

Komentari