Kreću blaže mjere i prvi pokušaji otvaranja; Ugostitelj: Nema logike u tome da u kafić gost ne smije ući uzeti piće, dok je sasvim u redu to raditi u pekari

Kafić/ Srecko Niketic/PIXSELL

Zbog dobre epidemiološke situacije, od ponedjeljka se ublažavaju neke mjere, pa će ovaj vikend djelatnosti koje će ponovno moći raditi iskoristiti za pripreme.

Kavu i ostala pića za van moći će prodavati i kafići, otvorit će se teretane i škole stranih jezika.

Vrata otvaraju i kladionice, kasina i automat klubovi, osim, za sada, u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

U kafićima će se moći naručiti i druga pića za van, no zadržavanja ispred objekta – nema.



Ugostitelji još kalkuliraju koliko im je tako poslovanje isplativo.

Zagrebački ugostitelj: Stožer je politički podoban, mi smo na rubu egzistencije

Zagrebački ugostitelj kaže kako nema logike u tome da u kafić gost ne smije ući, doći do šanka i preuzeti svoj napitak, naravno sve uz važeće epidemiološke mjere, dok je sasvim u redu cijelo ovo vrijeme da to isto smije napraviti ako se nalazi u pekari.

Očekuje kako će se terase otvoriti za mjesec dana, te napominje kako očekuje postupno otvaranje ugostiteljskih objekata, pa ćemo za druženje u kafićima na kakvo smo bili navikli prije pandemije koronavirusa morati još malo pričekati, barem koliko i za terase.

A kad govorimo o terasama, ne vidi razlog tome da one nisu bile otvorene već u ovom krugu popuštanja mjera. Iako je hladno, govori nam ovaj vlasnik kafića, ljudi jedva dočekaju sunčan dan i pola sata na terasi da popiju svoju omiljenu kavu koju čekaju već mjesecima.

Kalkuliraju i vlasnici manjih teretana

Po vježbaču je potrebno osigurati dvadeset četvornih metara. U teretanama će se vodit stroga evidencija, a zadržavanje u svlačionicama bit će minimalno.

I djelatnosti koje s radom počinju u ponedjeljak moći će i dalje računati na potpore države za veljaču.

Državni inspektorat izdao preporuke ugostiteljima, apelira na pridržavanje mjera

Državni inspektorat apelira na vlasnike, zaposlenike i korisnike ugostiteljskih objekata, teretana,… da se pridržavaju epidemioloških i sanitarno-higijenskih mjera kod otvaranja od 15. veljače.

Napominju kako je prije otvaranja ugostiteljskih objekata tj. prije povratka korisnika usluga nužno poduzeti ciljani program ispiranja unutarnje mreže tako da se voda zadržana u unutarnjim instalacijama zamijeni s novom vodom iz vodoopskrbnog sustava.

“Ako i nakon provedenog ispiranja postoji sumnje u zdravstvenu ispravnost vode nužno je provesti analizu vode na parametre unutarnje mreže. Nadalje, ako postoje individualni sustavi za toplu vodu, isti mora biti funkcionalan u skladu s preporukom Stručnog povjerenstvo za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji”, ističu u priopćenju.

Oporba optužuje Vladu i Stožer

“Vidimo situacije gdje ljudi koriste položaj gdje su u stožeru da pomognu sebi i drugima, to je potpuno za Vladu ispod svake razine očekivanja”, govori Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

“Nacionalni stožer gubi kredibilitet i ne mogu propisivati mjere ako ih se sami ne drže, a što se tiče cijepljenja, to je po meni dno dna”, ističe Tomislav Tomašević, Platforma Možemo!Zagreb je naš!

 

Komentari