Kralj Charles III. proglašen monarhom Australije i Novog Zelanda

Foto: POOL / CROPIX / Igor Kralj

Kralj Charles III. službeno je proglašen šefom države Australije i Novog Zelanda na ceremonijama u nedjelju u glavnim gradovima tih zemalja.

Na Novom Zelandu, u parlamentu u Wellingtonu održano je proglašenje Charlesa za monarha, čime je on zamijenio kraljicu Elizabetu koja je umrla u četvrtak u 96. godini.

Govoreći s parlamentarnih stepenica, premijerka Jacinda Ardern rekla je okupljenima da je nakon kraljičine smrti Novi Zeland ušao u vrijeme promjena. “Kralj Charles… dosljedno pokazuje svoju duboku brigu za našu naciju”, rekla je. “Naš narod duboko cijeni ovaj odnos. Ne sumnjam da će se produbiti”.

U Australiji, generalni guverner David Hurley, predstavnik britanskog monarha u Australiji, proglasio je kralja Karla šefom države u zgradi parlamenta u Canberri. Proglašenje je obilježeno paljbom iz 21 topa.Britanski monarh je šef države u Australiji, kao i na Novom Zelandu, iako je njegova uloga uglavnom ceremonijalna.

Ranije je australski premijer Anthony Albanese rekao da će se nacionalni dan žalosti za kraljicom održati 22. rujna. Albanese je rekao da će otputovati u London u četvrtak, prisustvovati kraljičinu sprovodu 19. rujna i zatim se vratiti u Australiju 21. rujna.

 

 

Komentari