‘Krajinski’ teritorijalci osumnjičeni za ratni zločin protiv civila kod Cetingrada

Goran Mehkek / CROPIX

Karlovačka policija osumnjčila je trojicu ‘krajinskih’ teritorijalaca za ratni zločin protiv četvero hrvatskih civila u studenom 1991. kod Cetingrada.

Policija je izvijestila da su kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena dvojica hrvatskih državljana u dobi od 55 i 51 godine te jedan 53-godišnjak s dvojnim državljaninom Hrvatske i Srbije, izvijestila je karlovačka policija, navodeći da je za njima zbog nedostupnosti raspisana potraga.

Sumnjiče ih da su ratni zločin počinili 16. studenog 1991. tijekom napada na Republiku Hrvatsku, sudjelujući u napadu paravojnih jedinica tzv. Krajine na mjesto Batnoga na području općine Cetingrad.

Prvoosumnjičenog zapovjednika diverzantskog voda štaba Teritorijalne obrane Vojnić koji je zapovijedao i postrojbom i dvojicu pripadnika tog voda terete da su u zaseoku Pećine zapucali prema civilima u bijegu i tom prilikom ubili muškarca i ranili ženu.



Zapovjednika sumnjiče i da je u nastavku napada, nakon prolaska kroz mjesto Batnoga i zauzimanja mjesta Ponor zapovjedio drugoosumnjičenom da usmrti dvoje zarobljenih civila koje su prije toga zlostavljali i ponižavali pripadnici diverzantskog voda, a što je drugoosumnjičeni i učinio.

Kriminalističko istraživanje protiv trojice osumnjičenika karlovačka policija je provela u suradnji s riječkim Županijskom državnom odvjetništvu kojem će dostaviti kaznenu prijavu.

Komentari