Krajem siječnja odluka o istražnom zatvoru za Hernadija

Boris Kovacev / CROPIX

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda objavit će 29. siječnja hoće li opozvati istražni zatvor čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju koji je krajem prošle godine nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL.

Vijeće će objaviti odluku slijedom zahtijeva obrane da se Hernadiju koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu. opozive i ukine istražni zatvor koji mu je prije presude određen zbog opasnosti od bijega. Sud mu je izrekao kaznu manju od pet godina pa mu nije mogao biti određen obligatorni pritvor.

Obrana je nakon objave nepravomoćne presude najavila da će poduzeti određene korake kako bi se olakšala Hernadijeva pozicija s obzirom da bi mogao biti uhićen čim napusti Mađarsku.

Bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadiji 30. prosinca 2019. proglašeni su krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.



Obralažući presudu sutkinja Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da se Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Pritom je, navodi se u presudi, iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora, ustvrdila je sutkinja.

Nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju objavljena je pred praznom klupom za optuženike, jer je Hernadi nedostupan hrvatskom pravosuđu, dok je Sanader ostao u remetinečkom zatvoru.

Ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL zatražio je Ustavni sud ukidajući prvu presudu Sanaderu. Hernadi tada još nije bio optužen, a mađarska je strana odbila niz zahtjeva za njegovim ispitivanjem, navodeći da je za iste optužbe već oslobođen u privatnoj parnici na mađarskom sudu.

Komentari