KRAJ KOMENTARIMA NA PORTALIMA? Informatički stručnjak: Ako se taj zakon donese, Hrvatska bi mogla tražiti prikladniju zajednicu poput Sjeverne Koreje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na 6. sjednici Sabora u petak je donesen zaključak da se prihvaća Prijedlog zakona o elektroničkim medijima.

Sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja uputit će se predlagatelju radi pripreme Konačnog prijedloga zakona o elektroničkim medijima, dakle ide u drugo čitanje.

Između ostalog, u članku 93. prijedloga zakona propisano je da je pružatelj elektroničke publikacije odgovoran za cjelokupni sadržaj objavljen na elektroničkoj publikaciji uključujući i sadržaj koji generiraju korisnici.

Drugim riječima, nakladnici bi bili odgovorni za sadržaj komentara koje pišu posjetitelji, a u slučaju da se taj sadržaj ne moderira adekvatno, mogli bi biti kažnjeni opomenom ili novčanom kaznom od 100.000 do milijun kuna.



Vladajuća većina gurnula je zakon u drugo čitanje pa je moguće da se glasanje o konačnoj verziji dogodi za nekoliko tjedana.

Informatički stručnjak Lucijan Carić kaže kako je skandalozno da taj Zakon prođe u drugo čitanje.

“Nemoguće je da netko odgovara za nešto što sam nije napravio, to ne funkcionira i koliko znam, u SAD-u je izričito isključena odgovornost pružatelja usluga za ono što korisnici tamo ostavljaju. Ekvivalent bi bio da vam netko ukrade auto i napravi saobraćajnu nesreću, a vi budete krivi. To krši temeljne pravne principe, takav Zakon, ako se donese i ako bi prošao test Ustavnog suda, bila katastrofa za Hrvatsku i u tom slučaju Hrvatskoj ne bi bilo mjesto u Europskoj uniji nego bi trebalo tražiti prikladniju zajednicu sa Sjevernom Korejom”, komentira Carić.

No, ističe, nije to jedini problem.

“Taj se zakon otvoreno zalaže za cenzuru što je protivno zajedničkoj stečevini EU, nemoguće je da država ocjenjuje zagovara li neki medij ravnomjerno ili neravnomjerno neke stavove, sloboda mišljenja i iskazivanja istog zajamčena je ustavom. I institucije koje su financiranje iz javnog proračuna to krše, na javnoj televiziji je nemoguće da neki koje ne misle kao Plenković dobiju istu minutažu, Nemoguće je da država ocjenjuje izvještava li neki portal izvještava ravnomjerno o nekim temama, oni imaju pravo zauzeti stranu, radi se o skandaloznom zakonskom prijedlogu”, smatra Carić i dodaje da je to apsolutno kršenje ustavnih odredbi koje se tiču slobode govora ili umjetničkog izražavanja, piše Dnevno.hr.

Komentari