KRAJ DUGE VLADAVINE Počinje politička mirovina Angele Merkel

Glyn Lowe, Flickr

Nakon šesnaest godina na vlasti, u političku mirovinu odlazi Angela Merkel. Još će se godinama preispitivati njezina politička ostavština, ali ono što je sigurno, Njemačka, ali i cijela Europska unija danas su bitno različite u odnosu na vrijeme prije nje.

Oni koji su joj skloni reći će da je zemlju vodila odlučno, odmjereno, stabilno i pragmatično. Kritičari će joj priznati da je znala donositi hrabre odluke, ali da je u njihovu donošenju često oklijevala, odveć inzistirala na konsenzusu, zamjeraju joj nedostatak dalekosežne političke vizije.

– Veoma slavna njemačka kancelarka jednom je rekla da je besmisleno pokušavati glavom srušiti zid jer će zid uvijek pobijediti, istaknula je zastupnica stranke Zeleni Katrin Göring-Eckardt.

Angela Merkel završava političku karijeru dugu 31 godinu. Bila je prva žena, i to iz Istočne Njemačke, i s 51 godinom, najmlađa na kancelarskoj dužnosti.



– U tih 16 godina uistinu je ostavila trag u Europi, pomagala nam je da donesemo ispravne odluke s mnogo ljudskosti u trenucima koji su bili teški, rekao je belgijski premijer Alexander de Croo u listopadu 2021.

Kad je 2005. postala savezna kancelarka teško je mogla i zamisliti s koliko će međunarodnih kriza biti suočena.

Snažna zagovornica europskih vrijednosti i jedinstva u europskoj dužničkoj krizi potpomognutoj globalnom financijskom krizom zauzela se za stroge mjere štednje koje su za nju bile jedini put oporavka prezaduženih zemalja. I danas kaže – teret odgovornosti tada je bio najteži.

Arapsko proljeće, ratovi u Ukrajini, Siriji, Libiji, terorizam Islamske države, klimatske promjene i u konačnici izbjeglička kriza. Pod pritiskom izbjeglica i migranata na europskim granicima u ljeto 2015. za više od milijun ljudi otvorila je vrata Njemačke.

– Ako se moramo opravdavati zbog toga što smo pokazali prijateljsko lice u vrijeme krize, onda ovo nije moja zemlja, rekla je kancelarka Merkel u rujnu 2015. godine.

Dvije godine nakon što je u Bundestagu prvi put izgovorena riječ koronavirus, Nijemci su uglavnom nezadovoljni kako se savezna vlast nosi s pandemijom. Unatoč tomu popularnost Angele Merkel nije poljuljana.

– Uvijek sam bila svjesna da je povjerenje najvažniji kapital u politici. To nije nešto što se samo po sebi podrazumijeva i na tome vam od srca zahvaljujem, rekla je Merkel ranije ovaj mjesec na oproštajnoj svečanosti.

Angeli Merkel 67 je godina, danas počinje njezina politička mirovina.

Komentari