KRAH SANACIJE KAREPOVCA Posvađali se izvođači radova, prijeti se kaznenim progonom i naplatom zadužnice!

Splitski gradski vijećnici dobili su dopis tvrtke Eurco kojim pojašnjavaju zašto nisu došli na tehnički pregled na odlagalište Karepovac. Dopis i prateća dokumentacija otkrivaju da je stanje na Karepovcu alarmantno, ali i da je došlo do svađe s glavnim partnerom tvrtkom GT Trade. U međusobnoj komunikaciji pale su teške riječi, a odvjetnik GT Tradea zaprijetio je i kaznenim progonom. Dogradonačelnik Nino Vela dao je Eurcu rok do ponedjeljka da dostave dokumentaciju i upozorio kako ugrožavaju sanaciju Karepovca.

‘Nažalost, ono o čemu želimo prvenstveno vas obavijestiti odnosi se na trenutno stanje na deponiji. Radovi su završeni, osim prekrivanja gornje plohe deponije izravnavajućim slojem, što i nije moguće dok se ne započne s dovozom komunalnog otpada u novoizgrađenu kazetu. Tijekom radova, a pogotovo u zadnjih 18 mjeseci, upozoravali smo da dio sanacije koji se trenutno izvodi ne predstavlja tehničku, nego financijsku cjelinu i da predstavlja poluproizvod, osim izgradnje nove kazete. Vodeći partner i projektant upozoravali su da se mora hitno krenuti s izvođenjem određenih radova prije dovršetka sanacije, a radi se o izvođenju plinskih zdenaca, koji se obavezno izvode kako bi se kontrolirano sakupili plinovi koji se stvaraju unutar deponije. Nismo uspjeli u svojim nastojanjima te danas imamo sarkofag u kojem se stvaraju plinovi’, stoji u dopisu tvrtke Eurco.

Eurco: ‘Sigurnost radnika i građana je na prvom mjestu’

Tvrde da je izvršen strašan pritisak da se održi tehnički pregled, na što je partner GT Trade pristao.

‘Svjesni da je sigurnost svih radnika, kao i građana na prvome mjestu, o svemu smo obavijestili Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša, ali do danas nema odgovora. Nastavili su s pritiscima da se održi tehnički pregled i zaboravi na sve ostalo. Sve je jasno. Shodno navedenom, kao i činjenici da je tijelo deponije podignuto osam metara, što nije dio izmjena građevinske dozvole, molim vašu pažnju da istina izađe na vidjelo i da se radovi privedu kraju te održi tehnički pregled’, navode u tvrtki Eurco.



Tijekom dana zaprimili su dopise od GT Tradea i Grada Splita. Shvatili su ih kao koordinirani pritisak.

GT Trade: ‘Nemamo namjeru kršiti ugovor’

‘Vaši posljednji potezi i dopisi ugrozili su naš status zajednice izvoditelja te nas praktički doveli do raskida ugovora s naručiteljem, o čemu se posljednjih dana razgovara u Gradu Splitu te smo o tome usmeno upozoreni. Kako je naša namjera bila i još uvijek je, ovaj posao privesti što hitnijem kraju, a koliko znam, bila je i vaša, posljednji postupci nas dodatno izlažu nepotrebnom pritisku bitnog kršenja ugovora i jednostranom raskidu istog. Vaši postupci su lutanja upućena u potpuno krivom trenutku, ne vode smislenom cilju, već direktno štete našem ugledu i položaju te narušavaju ugovorne obveze s naručiteljem.

Usuglasili smo se da održim sastanak s naručiteljem što je napravljeno 6. veljače. Sastankom su riješeni otvoreni ugovoreni zahtjevi naručitelja da bi vi jednostrano 12. veljače naručitelju, ali ne i nama, postali dopis da nećete sudjelovati u tehničkom pregledu te nas stavili u neugodan položaj, osramotili nas i time nam direktno nanijeli višestruku štetu. Tražio sam očitovanje i potvrdu sudjelovanja na tehničkom pregledu i dostavi o izvedenim radovima i uvjetima održavanja građevine, na što niste službeno odgovorili. Vaše mišljenje trenutne situacije meni je nejasno, način na koji želite ukazati na isto je potpuno krivo i ostavlja mogućnost raskida ugovora i opciju nepotrebne tužbe. Tvrtka GT Trade nema namjeru na ovakav način sudjelovati u ovoj situaciji i kršiti ugovorne odredbe prema naručitelju. Sve drugo nam nije prihvatljivo i s obzirom na sve radnje do danas smatrat ćemo da nam direktno nanosite štetu’, napisao je Arsen Zoran Tonšić, direktor GT Tradea.

Ugovorna i zakonska obaveza

Eurcu se javio i njegov odvjetnik te ih upozorio da kleveću i izlažu mogućem kaznenom progonu ako tako nastave. Podsjetio ih je da je aktivno sudjelovanje u tehničkom pregledu bila ugovorna i zakonska obveza te da direktno krše ugovor što može imati za posljedicu značajnu štetu za naručitelja, a posljedično i za GT Trade. Solidarno odgovaraju za ispunjenje obveza i naknadu štete pa su upozoreni da GT Trade može tražiti nadoknadu troškova, a zaprijetilo se i mogućim slanjem zadužnice na naplatu.

‘Razlozi koje navodite u dopisu od 12. veljače upućenom Gradu (financijski razlozi) te dopisu od 17. veljače (neslaganje s tehničkim pregledom polu-proizvoda te nužnost isključenja odgovornosti izvođača za rizike od korištenja građevine prije ugradnje plinskih zdenaca), ne predstavljaju opravdane razloge za odbijanje pristupanja tehničkom pregledu’, stoji u dopisu odvjetnika GT Tradea Dalmatinskom portalu.

Grad Split: ‘Onemogućujete nastavak radova. To nećemo dozvoliti’

Par riječi napisao je i dogradonačelnik Nino Vela. Eurcu je dao rok do ponedjeljka za dostavu dokumentaciju.

‘Tehnički pregled nije održan jer Eurco nije dostavio izjavu izvođača o izvedenim radovima i uvjetima održavanja građevine i dokumentaciju kojom se potvrđuje kvaliteta ugrađenog materijala, opreme i radova sukladno Zakonu o gradnji, a što je u suprotnosti s odredbama ugovora o izvođenju radova. Napominjem da ovakvo postupanje, odnosno, propusti izvođača podliježu sankcija. Stoga vas molim da do 24. veljače dostavite svu potrebnu dokumentaciju koju ste dužni dostaviti. U protivnom može se pretpostaviti nastup materijalne štete za Grad Split koja bi premašivala iznos ugovorne kazne pa čak i vrijednost ugovora, a naknadu koju će Grad Split biti ovlašten potraživati od izvođača u skladu s odredbama ugovora i Zakona o obveznim odnosima, Štoviše, ovakvo kršenje ugovornih odredbi ugrožava daljnju sanaciju odlagališta Karepovac. Neispunjenjem ugovorne obveze na predaju dokumentacije potrebne za ishođenje uporabne dozvole za na terenu izvedenu sanitarnu podlogu izravno onemogućujete Grad Split u planiranom nastavku izvođenja radova iz faze 3 paketa A sanacije Karepovca što Grad ne smije i neće dozvoliti’, piše Vela.

Kako se sanitarna ploha ne može koristiti, a Čistoća informira da je prostor predviđen planom iskopa i postupanja s otpadom tijekom izvođenja radova zapunjen, Vela traži da se plan ažurira i odrede alternativne lokacije na koje će se odlagati otpad sukladno ugovoru.

Pozvao je na mirno rješenje spora i dodao da će zbog ovakvog ponašanja biti prisiljeni dati negativnu referencu.

Komentari