Krađe pod maskama su u porastu, a policija ne reagira jer – ne mora

CROPIX

Broj krađa u trgovinama povećao se za vrijeme korone. Kradljivci koriste to što su svi kupci maskirani, tako da trgovcima u identifikaciji ne pomaže ni videonadzor.

Maska koja nas štiti od virusa pomogla je mnogima, ali ne i prodavačima koji vode borbu s manjkom robe na policama. Kažu da im u borbi s kradljivcima ne pomaže im ni videonadzor.

“Mi ne možemo koristiti videonadzor s obzirom da svi nose maske. Ne možemo se približavati kupcima radi držanja socijalne distance. Te krađe su organizirane, dolaze organizirane grupe koje od toga žive. Ovdje se ne radi o krađi iz neimaštine, ovdje se radi o krađi artikala koji su relativno skupi i koji se vrlo brzo mogu prodati na crnom tržištu”, rekao je Ivica Katavić, vlasnik trgovine.

Krađe manje od 1000 kuna

Ipak, one spadaju u male krađe jer se radi o iznosu manjem od 1000 kuna.



“Policija ne reagira na te krađe jer oni nemaju obavezu po službenoj dužnosti. Policija je obavezna tek reagirati za krađe koje su veće od 1000 kuna i oni koji dolaze u trgovine to znaju i dobro su pripremljeni”, rekao je Katavić.

Dražen Prole, policijski službenik za odnose s javnošću Osječko-baranjske županije, rekao je da “se progon poduzima temeljem Članka 295., što znači da se poduzima progon privatnom tužbom”.

Na području Slavonije i Baranje broj malih krađa je, u odnosu na prošlu godinu, u padu i za 33 posto, ali ukupni broj krađi je u porastu.

“Imamo ih 268, dok smo u 2019. u periodu od osam mjeseci imali 243 kaznena djela. To su kaznena djela preko 1000 kuna i radi se o povećanju od 10 posto”, rekao je Prole.

Vlasnici trgovina apeliraju na državu jer krađe i do 1000 kuna njima puno znače.

“Država nam to ne priznaje kao porezni priznati rashod. Oni se pozivaju na kalo, rastep i lom”, rekao je Katavić za Novu TV.

Komentari