Kozlevac traži da Istarska županija bude izuzeta od novih mjera. Evo što mu je Capak odgovorio

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Istarska županija već će danas Vladi poslati dopis  da se ipak olakšaju mjere za ugostitelje u Istri, izjavio je za Hinu načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac nakon što Nacionalni stožer nije udovoljio zahtjevu tog stožera da se Istra izuzme od novih strožih mjera. 

“Čuli smo mjere, kafići i restorani od subote više ne smiju raditi, a Istra nije postala iznimka, kako se tražilo. Međutim, Istarska županija će već danas uputiti dopis Vladi i zatražiti da se olakšaju mjere za istarske ugostitelje jer na temelju stručnih epidemioloških procjena u Istri nemamo žarišta iz ugostiteljskih objekata i smatramo da ta najavljena mjera nama neće olakšati stanje vezano za suzbijanje širenja infekcije”, rekao je načelnik Kozlevac.

Kozlevac: Širenje virusa nije izvan kontrole 

Po njegovim riječima, na temelju procjene epidemiološke situacije u Istarskoj županiji, koja pokazuje da širenje virusa nije izvan kontrole, još se uspijeva epidemiološki obuhvatiti, a kreće se među populacijom, uglavnom u bliskim druženjima s prijateljima ili obiteljima, putem raznih aktivnosti koje se i dalje odvijaju.

“Prema tome, nemamo žarišta iz ugostiteljskih objekata i smatramo da ta najavljena mjera nama neće olakšati stanje vezano za suzbijanje širenja infekcije. Stoga ćemo još jednom tražiti odgodu provedbe te mjere u Istarskoj županiji na barem osam do deset dana, tijekom kojih ćemo pratiti situaciju i, ako bude potrebno, na vrijeme reagirati kao i do sada. Gledajući općenito stanje u zemlji, jasno mi je zašto se mjere donose, ali Istra sa svojom situacijom nije uzrok tome jer je ovdje općenito ipak nešto povoljnija situacija nego u drugim županijama”, poručio je Kozlevac.


Rekao je da je situacija, bez obzira na to što brojke u Istri možda nisu tako velike, svejedno vrlo ozbiljna.

Capak: Nema potrebe da mjere negdje budu ublažene

Objašnjavajući razloge zašto Istra nikako ne može biti iznimka i imati blaže mjere od ostalih, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je rekao da je cijela Europa u crvenome te da je sada i cijela Hrvatska u crvenome.

“Kao i sve druge županije, i Istra je debelo u crvenome, s 10 do 12 puta većom incidencijom od granice crvene zone, koja je 50 slučajeva na sto tisuća stanovnika u tjedan dana”, istaknuo je danas i dodao kako nema potrebe da mjere negdje budu ublažene. Uostalom, smatra on, načelo je da se mjere donose za cijelu Hrvatsku, a lokalno mogu biti jedino strože, a ne blaže.

Po riječima načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Davora Božinovića, načelo koje se provodi od kolovoza do danas jest da taj stožer na nacionalnoj razini donosi mjere, a županije mogu donijeti dodatne mjere, ali one mogu biti jedino strože, a ne blaže.

“Iako ima razlike od županije do županije, stanje se brzo mijenja, a zapravo su sve županije u crvenoj zoni”, rekao je Božinović.

Komentari