KOZLEVAC: Od početka pandemije, u Istri od covida ili s covidom umrlo 389 osoba

Matija Djanjesic / CROPIX

Načelnik istarskog Stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac za Hinu je izjavio kako je od početka pandemije u Istri od covida ili s covidom umrlo 389 osoba, od 1. rujna 2021. do danas 184 osobe, a samo u prvih 24 dana ove godine umrla je 61 osoba.

– Nažalost, 78 posto preminulih bilo je necijepljeno, a 22 posto umrlih bilo je cijepljeno s dvije doze, ali je od druge doze prošlo više od šest mjeseci pa su bili izloženiji zarazi zbog malog broja antitijela. U svakom slučaju stanje nikako nije dobro, to se mora konstatirati, rekao je Kozlevac.

Upozorio je da se brojke ne smanjuju i da su, kako je rekao, “stabilno visoke” te da zasad nema tendencije da će značajnije padati.

Ustvrdivši kako Istra prati loše trendove velikog dnevnog broja novozaraženih u Hrvatskoj, Kozlevac je istaknuo da uzroke treba tražiti u tome što se omikron soj jako brzo širi, dok su, s druge strane, građani, unatoč epidemiološkim mjerama, jako opušteni.



– Ako se ne pridržavamo mjera, a one najosnovnije su: maska, razmak i higijena, nećemo smanjiti te trendove koji nikako nisu dobri, a pitanje je i kako će se stvari dalje razvijati, rekao je Kozlevac.

Dodao je kako je u Istri prvom dozom cijepljeno 68 posto, a drugom dozom 66,5 posto odraslog stanovništva, dok je trećina cijepljenih s dvije doze dobila i booster dozu.

Po njegovim riječima, trenutno je 901 učenik zaražen koronavirusom i 164 zaposlenih u školstvu, u mjerama samoizolacije je čak 4228 učenika i 124 djelatnika u školstvu. U sedam škola u Istri nastava se provodi po C modelu odnosno na daljinu.

– Škole se dnevno prilagođavaju situaciji, a kod djece prevladava omikron, zaključio je načelnik Kozlevac i dodao kako se trenutno ne povećava pritisak na Opću bolnicu što je jedina dobra informacija u cijeloj ovoj situaciji.

Komentari