Kozlevac očekuje da Istra bude u zelenoj zoni ‘Način na koji upravljamo krizom polučio je rezultate’

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Načelnik Stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je u srijedu kako se nada da će Istra uskoro biti uvrštena na popis regija u zelenoj zoni, osvrćući se na informaciju iz njemačkog Instituta Robert Koch koji je Hrvatsku uklonio s popisa visoko rizičnih zemalja.

“To, po njihovim kriterijima, također znači da će Hrvatsku ocjenjivati regionalno. Očekujemo da ovih dana, možda već do sredine tjedna, Istra bude uvrštena na popis regija koje su u zelenoj zoni, pa gostima pri povratku u Njemačku više neće trebati ni negativni covid testovi”, rekao je Kozlevac za Hinu.

Istaknuo je kako je to potvrda da su na području Istarske županije dobro procjenjivali stanje i donosili dobre i pravovremene odluke.

“Ovo je realan odraz današnjeg stanja, ponajprije zahvaljujući građanima Istre koji su podnijeli najveću žrtvu i kojima se još jednom zahvaljujemo”, poručio je.



Rekao je i da je način kojim se u Istri upravlja krizom polučio rezultate koji su danas evidentni – s manjim brojem zaraženih i sve većom procijepljenosti.

“Spremni smo na popuštanje mjera i na dnevnoj bazi komuniciramo s Nacionalnim stožerom Civilne zaštite. Ne želim ništa prejudicirati, ali mogu reći da se ugostiteljstvu treba dopustiti normalno funkcioniranje te će se moći organizirati razni eventi”, istaknuo je Kozlevac.

U Istri su u srijedu potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata nakon što je ispitano 367 uzoraka briseva na covid-19, dok je u pulskoj bolnici umrla 73-godišnja covid-pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je istarski Stožer civilne zaštite.

Kod četiri novozaražene osobe riječ je o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

U međuvremenu od jučer oporavile su se tri osobe dok se u mjerama samoizolacije nalazi 1115 osoba.

U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 37 osoba, od toga su četiri osobe u respiracijskom centru.

Komentari