Kovačeviću ostaje grobno mjesto u Aleji velikana, ali nije jedini koji je povoljno dobio mjesto za vječni počinak

Kovačeviću je bivša voditeljica Gradskih groblja Ljerka Ćosić odobrila da za života može dobiti dva grobna mjesta u Aleji zaslužnih. Pored njega su, među ostalim, Marko Veselica, Dragutin Šurbek, a u Aleji su još Edo Murtić, Vjekoslav Šutej, Josip Kuže, Dražen Petrović i drugi koji su ostavili trag u povijesti.

“Nema nikakve pravne osnove za poništenje te dodjele jer je on mjesta dobio i dodatno uložio. Bilo kakvo poništenje bi značilo i plaćanje odštete”, rekao je sugovornik iz Gradskih groblja.

Dragan Kovačević je izgradio dvostruko veću grobnicu od ostalih. Grobnica nema imena niti oznake, ali je dvostruko veća od posljednjih prebivališta ostalih. Inače, ovdje ne može bilo tko dobiti mjesto jer se ona čuvaju u slučaju smrti poznatih osoba.

Nije se odobravala ni kupnja, nego tek nakon smrti mjesto se dodjeljuje. Kovačević je platio između 200 i 300 tisuća kuna, a zatim uredio grobnicu koja sad vrijedi barem pola milijuna kuna, rekli su sugovornici iz Groblja.

“Ja zaista ne znam po čemu je on velikan i čime je to zadužio naciju. Bivša direktorica će morati to pojasniti kad je bude pitao onaj koji je treba pitati”, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je rekao da se zna tko je zaslužio mjesto u Aleji velikana.

Tvrdi da nije točno da je Kovačević kod njega ili njegovih ljudi lobirao za ostanak Ljerke Ćosić na mjestu voditeljice, nego je ponovio da će ona vjerojatno “organima” morati pojasniti tko je koga zvao.

Bandićeva zamjenica za gospodarstvo Olivera Majić napomenula je da su sad uvjeti za znamenite osobe promijenjeni. Postoji povjerenstvo koje razmatra zamolbe i odlučuje tko može dobiti mjesto. Kako je živi čovjek uspio kupiti to mjesto?

“Znamenite osobe uistinu jesu znamenite po svojim djelima i po onome što su ostvarili tijekom života. Mislim da osoba koja je pobudila sad interes nije zaslužila, ali mislim da je o tome trebalo voditi davno računa”, rekla je Majić.

No nakon što su otkrili ovu priču, sada se otkriva da je Ćosić u posljednjih godinu i pol svog mandata odobrila i dodjelu dva neuređena grobna mjesta svojoj obitelji. I to na vrlo vrijednoj lokaciji, na devetom polju, što je drugo polje od znamenitih arkada. Radi se o grobnim mjestima koja su obitelji prodana neuređena nakon što za njih nitko nije plaćao naknadu 10 godina, a nitko nije ukopan 15 godina.

Ljerka Ćosić, koju su novinari 24 sata ponovno kontaktirali, rekla je da i u ovom slučaju nije ništa kriva i da ista pravila vrijede za sve. U slučaju Kovačevića kaže da je suglasnost za dodjelu dao gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode. Oni su opovrgnuli da daju takve suglasnosti, nego kažu da oni daju suglasnost za izgled spomenika i grobnice.

“Nije trebao nitko za mene lobirati jer sam išla u mirovinu, a suglasnost je dao Zavod i ja sam ih poslušala”, kaže Ćosić o slučaju Kovačević.

U slučaju dodjele mjesta za svoje kćeri i zetove, Ćosić također kaže da je sve bilo čisto.

“Pa zar netko od mojih ne smije kupiti grob zato što sam ja tamo? Jesu oni jedini koji su kupili grob dok su živi? Poslali su zahtjev i nakon odobrenja su platili cijenu koja je određena. Kao i svatko drugi”, rekla je Ćosić, koja se nije mogla sjetiti točne cijene, piše 24 sata.

Komentari