Kovačević ima čak četiri tvrtke: Nijedna nema zaposlenih, no prihodi su im sasvim solidni

Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

Uhićeni (bivši) šef Janafa Dragan Kovačević u svojoj imovinskoj kartici prijavio je vlasništvo, odnosno suvlasništvo nad dvije tvrtke, jedna je Finkor, čiji je 100-postotni vlasnik, a u imovinskoj kartici navodi da je upravljačka prava nad tom tvrtkom prenio na odvjetnički ured Šoštarić.

Kovačević je naveo i da je suvlasnik pet posto tvrtke Rašeljke iz Novske, a svoja upravljačka prava iz te tvrtke također je prebacio na odvjetnički ured Šoštarić.

No Kovačević je, piše Večernji list, vlasnik i tvrtke Centar ekonomskog razvoja – CER, koja je zajedno s njim navedena kao osnivač tvrtke Finkor. Vlasništvo nad CER-om nije naveo u svojoj imovinskoj kartici. Kao direktorica obiju tvrtki navodi se Ivana Širić. Finkor je pri tome prijavljen na adresi Slovenska 9, gdje se nalazi i famozni “Klub”, a CER u Ulici Božidara Adžije 22 u Zagrebu. Finkor je pak osnivač tvrtki Glob Fi i Eko-Glob u kojima je također direktorica Ivana Šerić, a registrirane su također u Slovenskoj 9.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Finkor je registriran za djelatnost nespecijalizirana trgovina na veliko. Tvrtka je lani ostvarila ukupan godišnji prihod u iznosu od 301.099 kuna te neto dobit od 137.600 kuna. Glob Fi bavi se računalnim programiranjem i lani je imao 35.000 kuna prihoda te 31.000 kuna dobiti. Eko-glob je pak registriran za skupljanje neopasnog otpada, a lani je imao 49.000 kuna prihoda i 21.000 kuna dobiti. CER je pak lani uprihodovao 128.000 kuna i imao neto dobit od 72.000 kuna. Ni u jednoj od ovih tvrtki koje se povezuju s Kovačevićem nema zaposlenih.



Kovačević u svojoj imovinskoj kartici nije prijavio ni da je član pa ni predsjednik udruge HR+. Sjedište HR+ je također u Slovenskoj 9, a osnivačka skupština udruge je održana 2016. U registru udruga navedeno je pak da je potpredsjednica HR+ Vesna Trnokop, koja je vodila Janaf od 2001. do 2004. No, ona je novinarima kazala da nije znala da je potpredsjednica Kovačevićeve udruge i da nije bila na njenoj osnivačkoj skupštini.

Komentari