Kovač zagovara televizijsko sučeljavanje kandidata, hoće li Plenković pristati?

Goran Mehkek / CROPIX

Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bit će održana krajem ovoga tjedna.

Govoreći o predstojećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u, glavni tajnik stranke Gordan Jandroković rekao je u ponedjeljak:

“Treba pripremiti procedure, urediti popis članstva, cijeli proces mora biti demokratski. Želimo pokazati da smo snažni i demokratski, jer samo tako možemo biti atraktivni građanima i na parlamentarnim izborima”.

Miro Kovač, koji u svojim javnim istupima sugerira da bi mogao biti jedan od kandidata za predsjednika HDZ-a, sugerira potrebu sučeljavanja kandidata za šefa HDZ-a:



“Sučeljavanja na unutarstranačkim izborima su demokratski standard koji je HDZ dosegnuo već 2012. godine. Danas su ona još važnija jer će svi članovi HDZ-a moći birati i biti birani. Podrazumijeva se da kandidati sudjeluju u sučeljavanjima”, rekao je Kovač.

Propali pokušaj sučeljavanja prije sedam godina

Bivši međunarodni tajnik HDZ-a podsjeća da su debate bile organizirane prije sedam godina, kad su predsjednika stranke birali izaslanici na Općem saboru, njih nešto više od dvije tisuće.

Međutim, tadašnja predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, kao ni Tomislav Karamarko, nisu se pojavili ni na HTV-u, ni na Novoj TV, a niti na još nekim medijima.

U slučaju da Plenković pristane s Mirom Kovačem, Davorom Stierom, svima koji će se kandidirati za šefa HDZ-a, javno raspravljati o budućem političkom smjeru stranke, to bi mogao biti atraktivan televizijski program u rangu nedavnih debata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović.

Jedina stranačka debata bila je za predsjednika SDP-a

Dosad su se svi kandidati za predsjednika samo jedne velike političke stranke sučelili na nekoj od nacionalnih televizija, bilo je to 2008. na HTV-u, a sudionici su bili Zoran Milanović, Davorko Vidović i Dragan Kovačević, koji su se natjecali za mjesto čelnog čovjeka SDP-a.

Davor Stier je i jučer bio prilično zakopčan. Na ulazu u Banske dvore, u kojima se održao sastanak s europskim katoličkim biskupima, na pitanje hoće li se kandidirati za predsjednika HDZ-a, odgovorio je da će se to znati nakon raspisivanja izbora.

Milošević: Svi bi trebali sudjelovati u debati

Domagoj Milošević se jučer prisjetio sučeljavanja kandidata za predsjednika HDZ-a 2012. godine.

“Meni je to jedno odlično iskustvo, iako u debatama nisu sudjelovali svi kandidati. Očekujem da će i ovaj put biti organizirana sučeljavanja, a trebali bi se odazvati i predsjednik Plenković i ostali kandidati. S obzirom da predsjednik HDZ-a ima najviše šansi da nakon idućih parlamentarnih izbora bude premijer, ne znam zašto hrvatski građani ne bi imali priliku gledati ovakvu debatu”, rekao je Milošević, piše Novi list.

Komentari