Kovač: Svi suci su jednako plaćeni, no jedni zabušavaju, a drugi časno rade svoj posao

N1

Ekonomist Dejan Kovač predstavio je rezultate svog istraživanja vezanog za broj parnica u sudstvu, usporedbu plaća sudaca u Hrvatskoj i ostatku Europe, broj sudaca u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama, te druge teme.

Zagreb ima najviše, i tu se postavlja pitanje GUP-a, žičare… Iako bi javna nabava trebala biti u osnovi fair play, poslove često dobiju i firme s nula zaposlenih ili nula kuna prihoda. Sve podatke smo skupljali ručno jer nema centralne baze. Sada je pristup podacima bolji, ali treba napraviti državnu reviziju oko toga tko je poslove dobio i jesu li poslovi provedeni. To je moguće ako postoji politička volja, jer to nije veliki pothvat.

Maksimalno transparentnu javnu nabavu moguće je napraviti kroz digitalizaciju, trebalo bi izbaciti sistem kuvertiranja i sve digitalizirati”, rekao je Dejan Kovač.

“Po broju policajaca smo u top tri zemlje u Europi. Nama nije problem ni stvaranje slučaja ni dovođenja do suda, nego procesuiranje slučajeva”, rekao je Kovač.



‘Od nas više sudaca ima samo Crna Gora’

“Od nas više profesionalnih sudaca ima više samo Crna Gora. To pokazuje neefikasnost našeg sustava. To je jedan od glavnih pokazatelja – no nije tu faktor samo broj sudaca nego i slučajeva”, rekao je Kovač.

U dva slučaja u kojima je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa presudilo protiv Andreja Plenkovića, Plenković se žalio Upravnom sudu, a suci su u tom slučaju bili vrlo koordinirani.

“Svatko ima pravo da podnese tužbu ako za to ima osnovu. No kao premijer morate poticati neovisnost svih razina vlasti i po cijenu svog lošeg rejtinga. Ovo je jedan jako loš potez kojim se utječe na odnose različitih razina vlasti”, rekao je Kovač.

“Nakon krize imali smo velik broj stečajeva, većinom su to trgovačke parnice. Ako pogledate druge zemlje, oni su stabilni. Naši su trgovački sudovi u totalnom kaosu, čim dođe do neke promjene sve se poremeti”, kazao je Kovač.

“Kada počne s radom, hrvatski sudac ima 1.9 puta prosječne plaće u zemlji, a kada završava s radom ima 4.1. Oni nemaju male plaće, i u tome ne treb tražiti problem. Problem je nasljeđe starog socijalnog sustava gdje su bili svi isto plaćeni.

Sudaca ima fenomenalnih, ali neki su suci na tu poziciju došli preko političkih linija. Problem je što su svi isto plaćeni, jer dok jedni zabušavaju, drugi časno rade svoj posao”, rekao je Dejan Kovač.

“Broj slučajeva koje radi državni odvjetnik u drugim zemljama je veći nego u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je to 1.7 slučajeva godišnje u prosjeku, dok je u Francuskoj to 7.5, a u Njemačkoj 6.3.

Jelenić je ranije trebao dobiti otkaz, jer slučajevi nisu rješavani. Nama je problem što su suci povezani s SDP-om i HDZ-om. Zato je tužba premijera zbog odluke Povjerenstva bila kardinalna greška”, rekao je Kovač.

Sustav plaća sudaca treba mijenjati

“Naši suci imaju bolje plaće nego suci u Njemačkoj, a problem je sistem nagrađivanja. On bi trebao biti varijabilan i da se suce nagrađuje prema učinjenom radu, broju riješenih slučajeva. Ne može jedan sudac imati 100 riješenih slučajeva u tjedan dana, a drugi jedan slučaj – jer je došao preko političke linije.

U Hrvatskoj se sudski sustav od taksi onih koji stvarno koriste sudove financira osam posto, a u Austriji 118%. Oni za 18 posto prebace sve ono što njihov sudski sustav potroši, jer oni koji stvarno koriste sudski sustav, koji si radili penale, bili su u procesima – oni plaćaju sudu, a ne da mi svi plaćamo, a nikada ne participiramo u sudskom sustavu. Isto je tako i u zdravstvenom sustavu, koji je, kao i sudstvo, preslikan iz Jugoslavije. Treba uvesti varijabilni sustav nagrađivanja za suce i neke podatke o efikasnosti objaviti javno” zaključio je Kovač za N1.

Komentari