Kovač nastavlja nizati znanstvene uspjehe: Forbes objavio istraživanje u kojem je sudjelovao

Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednički kandidat Dejan Kovač ostvario je još jedan uspjeh kojim se pohvalio na svom Facebook profilu. Objavu prenosimo u cijelosti:

“Nije Forbes 500 lista, ali bude i to jednog dana…?

Zadnje istraživanje koje je publicirano na ekonomskom odsjeku sveučilišta Princeton, ujedno je objavio i svjetski magazin Forbes. U istraživanju koje je rađeno duže od 2 godine zajedno sa kolegama iz SADa, Švedske i Čilea analizirali smo preko 7 milijuna srednjoškolaca kroz period duži i od deset godina s ciljem istraživanja kako socijalne mreže utječu na izbor fakulteta i/ili studijskog programa. Ovo je prvo istraživanje ovakvog tipa u svijetu.

Koautor Marin Drlje, doktorand sa instituta CERGE-EI, i ja smo analizirali podatke iz Hrvatske, te smo dobili jako slične rezultate sa kolegama iz drugih država. Prvi rezultat istraživanja je izuzetno zanimljiv, a to je da socijalne mreže funkcioniraju gotovo identično bezobzira na kulturološke, socijalne, ekonomske i druge razlike između zemalja.



Učenici imaju od 9.5 do 15.5 postotnih bodova veću vjerojatnost prijave na fakultete/smjerove ako već imaju stariju sestru/brata na tom smjeru. Prvi smo koji smo napravili novi metodološki iskorak da se naši rezultati mogu interpretirati uzročno-posljedično, na način da smo izolirali utjecaj ”efekta obiteljske mreže” od drugih faktora koji utječu na izbor fakulteta poput – geografske blizine, reputacije fakulteta, kvalitete, itd.

Razlog zašto je naše istraživanje izazvalo veliko zanimanje u SADu su dva temeljna razloga.

Prvo, s obzirom da izbor fakulteta, a samim time budućeg zanimanja ima ogroman utjecaj na buduće dobiti i cijeli vaš životni fokus, takvi izbori se ne smiju olako shvaćati.

Drugo, studiranje u SADu zahtijeva iznimne troškove, gdje ako nemate dovoljno novaca za platiti fakultet postoje studentski krediti koje otplaćujete 10, nekad čak i 20 godina poslije. Tema je postala izuzetno popularna nedavno, kada su shvatili da djeca lošijeg ekonomskog statusa se ne prijavljuju uopće na top fakultete iako po rezultatima su puno bolji od djece boljeg ekonomskog statusa i ostvarili bi upis. Optimalni edukacijski sustav se dizajnira tako da najbolje fakultete spaja sa najboljim studentima i vice versa.

U cilju otklanjanja tog problema na tržištu obrazovnih usluga, pokrenuli su i veliku kampanju ”I’m First” sa Michell Obama. Michell je završila Princeton i dolazi iz siromašne obitelj, te kako sama kaže ne bi nikada upisala Princeton da joj brat nije upisao. Cilj kampanje je pokazati djeci lošijeg socijalnog statusa da je moguće uspjeti iako su svi odnosi protiv vas.”

Nije Forbes 500 lista, ali bude i to jednog dana…?Zadnje istraživanje koje je publicirano na ekonomskom odsjeku…

Gepostet von Dejan Kovač am Samstag, 25. Januar 2020

Komentari