Kovač: Mi ne biramo suce koji brane boje Ustava Hrvatske i prava svih građana, već svog vlastitog plemena

Zeljko Puhovski / CROPIX

Ekonomist Dejan Kovač objavio je statistiku gdje se nalazi Hrvatska po broju sudaca u odnosu na ostale države. 

Objavu prenosimo u cijelosti:

“U 2018. Hrvatska se sa 40.7 sudaca na 100 000 stanovnika nalazi na “zavidnom” 3. mjestu odmah iza Slovenije (41.7) i Crne Gore(50). Kako onda da nam je pravosudni sustav u ovakvom stanju?

Prosjek EU je na 21.4 što nas stavlja skoro duplo iznad prosjeka. “Zemlje Istočne Europe tradicionalno bilježe vrlo visoku stopu sudaca i državnih službenika po stanovniku. Suprotno tome, zemlje zapadne i južne Europe s pravnim sustavima nadahnutim nordijskim, uobičajenim ili napoleonskim pravom imaju nižu stopu profesionalnih sudaca na 100 000 stanovnika”.



Naglasio bih 3 bitna faktora koji utječu na ovakvo stanje: politička instrumentalizacija pravosuđa, ostavština bivšeg sustava nagrađivanja i manjak reformi, te zasićenost administrativno-pravnim procesima.

U Hrvatskoj očiti problem selekcije u sve pore društva je naravno politička pripadnost određenom plemenu, koje sprječava Ustavnu trodiobu vlasti. Političari su premreženi sa pravosudnim sustavom i kontroliraju proces selekcije. Mi ne biramo suce koji brane boje Ustava Hrvatske i prava svih građana Hrvatske, već svog vlastitog plemena.

Drugi problem je da se plaća po vremenu provedenom na poslu, a ne po učinku, tako da suci koji časno odrađuju 10x više slučajeva tjedno nego “privilegirani” imaju jednaku plaću. Potrebno je uvesti kvartalne mjere efikasnosti svakog suca koje će se JAVNO objaviti, a najbolje adekvatno nagraditi.

Treći problem je silna “papirologija”. Novce smo dobili od EUa i drugih međunarodnih tijela za digitalizaciju procesa. Omogućilo bi lakši uvid u pojedine procese i pokazatelje tko doista radi u sustavu. Zašto se ne provodi ništa?

Pa zato što digitalizacija znači i transparentnost našeg sudstva, a veli narod “U mutnoj vodi teško ćeš ribu uhvatiti…” #zakoni”, napisao je na Facebooku.

 

Komentari