Kovač: Korupcija, a ne globalizacija, je krivac za siromaštvo

Goran Mehkek / CROPIX

Kadnidat u prvom krugu izbora za predsjednika republike Dejan Kovač osvrnuo se na društvenim mrežama na korupciju, siromaštvo i globalizaciju. Objavu prenosim u cijelosti.

“Korupcija, a ne globalizacija, je krivac za siromaštvo!

Standardna mantra suverenista, da je velika zločesta globalizacija kriva za sve nedaće ovog svijeta, upravo pada na ovom jednostavnom grafu. Povećana globalizacija ne smanjuje siromaštvo, ako je u zemlji prisutna visoka stopa korupcije (crveni krug). Dok u razvijenim demokracijama, gdje postoji snažna vladavina prava, globalizacija i sve prednosti globalizacije smanjuju stope siromaštva da su jako blizu nule (plavi krug)!



Iako korelacija ne znači i kauzalnost, ove statistike daju sugestivne odgovore, da manjak vladavine prava i dobrih institucija koje će se boriti sa korupcijom je nužni uvjet da sve beneficije globalizacije dođu i do siromašnih.

Npr. u Hrvatskoj, povijesno smo štitili samo privatizacijske kriminalce, koji su bez dobrog zakonodavnog okvira izrabljivali svoje radnike, a sve beneficije koje bi dobili uvozom ili izvozom roba i usluga bi stavili u svoj džep. Pitajte se koliko je takvih firmi propalo, gdje su danas vlasnici ”ugledni građani” našeg društva, a radnicima su ostali dužni milijarde?

Ono što ovaj rad zaključuje, da bi se borili protiv ovakvih problema potreban je zajednički napor vladinih i nevladinih institucija, te cijelog građanskog društva. Isto tako, naglašavaju da mjere korupcije pojedine zemlje postoje, ali ne postoje indeksi i/ili mjere kronizma i nepotizma, koje su puno relevatnije.

Srećom, zadnjih 5 godina su moja istraživanja upravo usredotočena na nepotizam, kronizam i političke interes u povezanim mrežama u Republici Hrvatskoj… Kad sam počeo sa istraživanje osjećao sam se kao Alisa u zemlji čudesa…

Ali sada uskoro ćemo vidjeti koliko je zapravo duboka zečja rupa…”, rekao je Dejan Kovač.

Komentari