Kovač: Kakve su ekonomske, demografske i političke implikacije međunarodnih sukoba na Hrvatsku?

Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednički kandidat u prvom krugu izbora Dejan Kovač, komentirao je na društvenim mrežama trenutačnu situaciju američkog atentata iranskog generala i kakve su moguće  posljedice globalnih geopolitičkih procesa na Hrvatsku. Objavu prenosimo u cijelosti:

“Kako u Hrvatskoj predviđamo globalne i lokalne geopolitičke procese koji utječu i na nas same? (2.dio)

Kakve su ekonomske, demografske i političke implikacije međunarodnih sukoba na nas same?

U prošlom dijelu sam predstavio vlastito istraživanje o javnom mijenju i podršci terorizmu na Bliskom istoku. U ovom dijelu dnevnu aktualnost ću prožeti sa relevatnim istraživanjima kolega i poznanika, jer vrlo brzo ćemo biti preplavljeni analizama “političkih analitičara”.



Prije svega, veliki “disclaimer”! Pacifist sam po prirodi i pokušavam sa svima živjeti u harmoniji, vidjevši rat iz prve ruke reći ću vam samo ne ponovilo se! Drugo, kao liberal po uvjerenjima protivim se svim nedemokratskim sustavima gdje je zastupljena represija i manjak ljudskih sloboda.

Nisam u funkciji branjenja američkog predsjednika, ima on dovoljno odvjetnika, već stavljanje u perspektivu međunarodnih sukoba i kakve to može imati utjecaje na svijet, a samim time i na Republiku Hrvatsku. Metaetičkim pitanjima se ne bavim. Ovo je komentar izvršne odluke velike svjetske sile i potencijalnih scenarija za Republiku Hrvatsku. Pitanje koje bi vrlo radio vidio na večerašnjoj debati…

Trebamo razlikovati političke, ekonomske i demografske implikacije ovakvih sukoba.

Politički…vrijeme će pokazati da li je zapovjednik snaga Al-Quds Iranske revolucionarne garde stvarno bio samo to ili se njegov utjecaj širi i na terorističke organizacije. Istraživanje koje sam mogao vidjeti iz prve ruke, pokazuje da neutralizacijom glava terorističkih organizacija se drastično smanjuju budući teroristički napadi, ne samo na vojne već pogotovo na civilne žrtve, jer većina takvih napada je i usmjerena na civile.
Nadam se da će se direktni sukob izbjeći, svaka špekulacija o scenarijima je apsurdna.

Ekonomski…Jedan ekonomski efekt koji je vidljiv već iz fotke, a to je volatilnost cijena nafte. Povijest nas uči da svaka veća nestabilnost u regiji velikih proizvođača i izvoznika nafte, može svakako utjecati na veće skokove u cijenama zbog premije rizika. Postavlja se pitanje da li može imati utjecaja na burze? Nedavni znanstveni članak daje pregled teorije i emprijskih implikacija utjecaja cijena nafte na burze. Kauzalna interpretacija rezultat ovisi da li gledamo utjecaj na tržišne indekse, određene dionice ili rezultate poduzeća, te ono što je najvažnije da li je zemlja uvoznik ili izvoznik nafte.

ZSE povijesno reagira više na lokalne market makers nego na egzogene inozemne šokove, tako da vjerujem da i šok veće magnitude neće imati simultanog efekta na nas.

Demografski… sukob veće razine u toj regiji, kojeg se nadam da neće biti, svakako bi doprinio novom valu migracija i prema Europi. To još jednom stavlja na važnosti rješavanja političkog pitanja, trenutnih i budućih migranata, koje premijer i budući predsjednik/ca moraju INZISTIRATI na rješavanju za vrijeme predsjedavanje Europskom unijom”, napisao je Dejan Kovač na Facebooku.

 

Komentari